Dags att skuffa gökunge ur boet

Politik2010-02-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag får en dålig bismak i munnen när jag säger SAS. Det företag som sumpar mina golfklubbor och mitt bagage under drygt två dagar har jag svårt att förlåta. Och när man tvingas spela en nordskotsk pärla som Royal Dornoch med en halv uppsättning risiga hyrklubbor, då tar det lååååång tid innan bitterheten släpper.

I höstas flög jag med ett lågprisbolag till Skottland. Jag slapp trängas med tusentals människor på Arlanda genom incheckning och säkerhetskontroll, i stigande panik inför risken att inte komma med mitt plan. På Skavsta fanns både plats och tid. Jag slapp ett tidsödande och bökigt byte på en ännu större hub, som Schippol eller Heathrow. Jag slapp risken att bagaget försvinner under detta byte. Och jag anlände till en mindre flygplats utan trafikinfarkt. Allt till ett bra pris.

Jag förstår att SAS har problem. Företaget har gjort förlust sju av de senaste tio åren. 2009 gick det back 3,4 miljarder. Förra året fick aktieägarna pumpa in sex miljarder kronor. Och nu vill företaget ha ytterligare fem.
Det innebär att svenska staten, som äger 21,4 procent av aktierna, kommer att ha pytsat in över två miljarder av skattebetalarnas pengar på ett år. Totalt äger svenska, danska och norska staten hälften av SAS.

SAS försöker bli lönsamt genom att spara. Företaget drar ner på lönekostnader och på flygplan. SAS slutar flyga på de mest olönsamma destinationerna. Och det är inte givet att SAS kommer att lyckas. När flygmarknaden förändrats har flera anrika flygbolag försvunnit, som Swiss Air och Sabena.

Varför kan svenska staten tänka sig att pumpa in pengar i SAS men inte i Saab? Saab ägdes av GM. Regeringen ville varken ge den amerikanske ägaren pengar eller göra Saab till ett statligt företag. Maud Olofsson konstaterade att staten inte vore en bra biltillverkare.
SAS är däremot till stora delar statligt ägt. Det är inte bara svenska staten som går in med pengar. Det är det meningen att även de andra ägarna ska göra. På affärsmässiga grunder, sägs det.

Men givetvis måste frågan ställas. Om staten inte passar som biltillverkare, varför är den då en bra flygbolagsägare?
Nej, det finns inte längre någon anledning till att staten ska driva flygbolag. Regeringen borde börja planera för att sälja statens aktier i SAS. Om gökungen kan flyga.