Dags att locka spelbolag till Gotland

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Politik2007-10-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag är nyss hemkommen från den moderatstämma som fattade beslut om att bryta upp det svenska spelmonopolet. Det är ett beslut som påverkar oss gotlänningar mer än andra. Det är inte bara så att tidernas största lottovinst tillföll en gotlänning för ett par år sedan.
Gotlänningarna är också mer beroende än andra av en fungerande spelnäring, i det att Svenska Spel är en viktig arbetsgivare på vår ö.

Moderaternas beslut, som nu ska diskuteras med de andra vännerna i alliansen, kan mötas av oss gotlänningar på två sätt. Antingen välkomnar vi den stundande konkurrensen eller så slår vi vakt om monopolet. Jag menar att vi har allt att vinna på det förra. När förändringens vindar blåser bygger vissa vindskydd - andra bygger väderkvarnar. De väderkvarnar vi bör bereda mark för är de utlandsbaserade svenska spelföretag som inget hellre vill än att komma hem till Sverige.

Att verka i en miljö som präglas av konkurrens är förvisso jobbigt. Man måste vara extremt lyhörd gentemot sina kunder. Men att verka i konkurrens innebär samtidigt att man är del av en kreativ process. Det som är dåligt läggs ned, det som är bra får de bästa möjligheter att utvecklas. Sverige har med några få undantag alltid slagit vakt om näringsfriheten. Skråväsenden hör inte ett modernt samhälle till.

Om vi gotlänningar väljer monopolets väg kommer vi att upptäcka att vi valde en återvändsgränd. Att spelmonopolet faller är bara en tidsfråga. Och om vi har använt den tiden till att försvara det gamla har vi också förlorat det nya.

Vad är det då som framtiden kan bjuda oss om vi välkomnar den? Ja, låt oss börja med Svenska Spel. När spelmonopolet faller och Svenska Spel blir ett privatägt företag står det företaget fritt att utveckla de spel som dagens och morgondagens kunder vill ha. Svenska Spel har på grund av monopolet tvingats lägga ned viktiga delar av sin spelutveckling, nu senast i september då roulette på internet lades i träda.

Än mer skadligt för Svenska Spel är monopolets förbud mot expansion i utlandet - tänk vad ett sådant förbud hade inneburit för Volvo eller Ericsson. Det monopol som skulle skydda det statliga spelbolaget har alltså blivit dess tyngsta börda. Och den som är bevandrad i ekonomisk historia blir inte förvånad. Företag som inte får verka i fri konkurrens slås förr eller senare ut.
Den andra stora chansen är att locka till sig nya spelbolag. Sverige har några av världens mest framgångsrika spelbolag. De har ett mycket gott anseende i sin bransch, de är värda mångmiljardbelopp och de har massor med anställda. Tyvärr jobbar de anställda idag huvudsakligen i London och på Malta, på grund av att Sverige hittills inte låtit företagen verka här hemma. Jobbtillfällen och skatteintäkter går det svenska samhället förbi.

Här har vi en chans på Gotland. Vi ska visa spelbolagen att Gotland har mycket att erbjuda dem
Här på Gotland finns stor kunskap inom kundservice och betalningstjänster, två verksamhetsgrenar som är mycket viktiga för spelföretag. Om Högskolan på Gotland dessutom kan bidra med ny kunskap inom områden som spelutveckling och spelmissbruk blir vår ö än mer attraktiv som etableringsort. Och tack vare att Svenska Spel redan finns här har vi en unik chans att bilda det kluster som de flesta företag vill vara en del av.
Vi har den chansen nu. Låt oss ta den.