Dags att befria samtalet

Politik2010-03-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns lokaler som man drar sig för att besöka vid olika evenemang för att det är så otroligt svårt att höra vad som sägs.
Problem att höra i stimmiga miljöer kommer med åldern. Man behöver inte ha en hörselskada för att ha svårt att höra vad någon säger om det finns störande ljud eller om rummets konstruktion gör att ljudet studsar runt, runt till en enda ljudröra.
Tänk då om du verkligen har en hörselskada och tvingas avstå från mycket helt enkelt för att det blir för jobbigt att vistas i vissa ljudmiljöer.
Jag har suttit många gånger i Gotlands tingsrätt och följt rättegångar. Om den som pratar inte har mikrofonen mitt för munnen är det mycket svårt att höra vad som sägs.
Men jag måste erkänna att jag inte trodde det var sant att man inte har hörselslingor i en sådan lokal som en rättssal. I går kunde vi läsa i GT om Seth Björkman som var part i ett mål men som inte hörde något av vad som sades utan förstod vad som bestämts först när han fick läsa domen.
Det är helt obegripligt att det saknas hörselslingor i en lokal där det är av oerhörd vikt att man hör vad som sägs.

Hörselskadades Riksförbunds kampanj "Befria samtalet" går nu över landet (landar i Visby 9 juni) för att uppmärksamma krav på en bättre ljudmiljö. I sin rapport "Kakofonien" konstaterar förbundet att varannan arbetstagare har problem med ljudmiljön på jobbet, över hälften av alla lärare/förskollärare har ofta/ibland svårt att höra eleverna i klassrummet. 57 procent av dem som jobbar i kontorslandskap tycker att ljudmiljön är störande.
Halva svenska folket har också svårt att höra på kaféer och restauranger och undviker därför dessa platser.
Så nog är det dags att befria samtalet och ställa krav på vettiga och hälsosamma ljudmiljöer i alla sammanhang.