Ett ofta använt citat av socialdemokraten Gustav Möller lyder: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.
OECD släppte en rapport tidigare i vår som pekar på att skattekronor på detta sätt har stulits från det svenska folket. I rapporten ”Value for Money in Government: Sweden 2013” utreds ifall de svenska skattebetalarna verkligen har fått valuta för pengarna; det vill säga om den offentliga sektorn är effektiv när det gäller såväl kostnader som service. Sveriges offentliga sektor är av betydande omfattning i en internationell jämförelse, vilket gör undersökningen högintressant.
Resultaten tyder, inte helt överraskande, på att den svenska staten skulle må bra av att minska sitt generösa rundmått. OECD föreslår ett antal reformer som syftar till att krympa den offentliga sektorn: bland annat skulle Sverige kunna minska antalet statligt anställda, slå ihop myndigheter och avskaffa självständiga utvärderingsorgan.
Den föreslagna bantningskuren hade varit högst väntad ifall den hade kommit innan den borgerliga Alliansregeringen tog vid 2006. Under socialdemokratiskt styre tilläts den offentliga sektorn expandera, men Alliansen skulle förändra detta. Det var åtminstone vad de gick till val på för närmare sju år sedan då färre och mer effektiva myndigheter utlovades. Dock har verkligheten blivit en annan.
Enligt Henrik RS Olsson, författare till boken ”Alliansens myndighetspolitik – ny regering men samma byråkrati”, har det inte skett några större förändringar sedan 2006. Olsson menar att Alliansen ”har fortsatt på det redan intrampade spåret, med nya små myndigheter, mycket personal och dyra lokaler.”
Förvisso har den borgerliga regeringen medverkat till nedläggningen av ett stort antal myndigheter. Den 1 januari 2007 fanns 478 myndigheter, i dag återstår endast 365. Siffrorna är onekligen imponerande.
Dock har åtskilliga myndigheter återuppstått i ny tappning med nya uppfinningsrika namn, ett stort antal har enbart införlivats i andra myndigheter. Framförallt fortsätter myndigheterna att kosta lika mycket som tidigare. Enligt Olsson är personalen den största utgiftsposten för myndigheterna. Han menar att utgifterna för personalen dessutom har ökat under Alliansens tidevarv, inte minskat.
Det är tydligt att allianspolitikerna inte har levt upp till sina gamla vallöften. Nu är det hög tid att infria dem. Det räcker inte med skenmanövrar och ommöbleringar bland myndigheterna, verklig förändring krävs för att få bukt med den otympliga byråkratin. Det må förefalla omöjligt, men det går att minska den offentliga sektorn. Exempelvis kan man börja med några utav de förslag som OECD listar i sin rapport om hur den svenska staten ska ge sina skattebetalare valuta för pengarna.