Lessebo är en kommun i Småland som jag skrivit om tidigare. Det var där entreprenören Torsten Jansson kom som en stormvind med en påse pengar i en svångrem runt halsen. Hans företag New Wave Group köpte de hotade glasbruken och lockade kommunen att satsa mångmiljonbelopp i ett köpmanshus. 30,6 miljoner kronor. Vilket, i 23 miljoner fall, bröt mot kommunallagen. Men att bryta mot den, det gör ju kommunerna när de har lust.
Kommunen har i flera år försökt sälja sitt ägande i Kosta Köpmanshus. Men hittills har man inte hittat någon köpare. Vilket kan bero på att man satt ett pris som skulle göra att kommunen kan få tillbaka sina satsade pengar. Och det verkar alltså inte realistiskt.
Det finns ett finskt ordspråk som säger att vägen till rikedom går tätt utmed tukthusväggen. Torsten Janssons entreprenörskap rör sig snarare tätt utmed kommunhusväggen. Det fick exempelvis Ulricehamns kommun känna på. Kommunen var tvungen att hosta upp 15 miljoner för att New Wave Group skulle förlägga ett lager till Ulricehamn.
För ett par år sedan var Torsten Jansson talare på Företagardagen här på Gotland. Han talade bland annat om att Gotland borde satsa på äventyrsbad eller inomhusslalombacke. Det är farligare att satsa för lite än för mycket, tyckte han.
Och satsat har man gjort i glasriket och Lessebo.
Så hur går det nu? Glasindustrin går knackigt. I förra månaden tillkännagavs plötsligt att Orrefors lägger ner tillverkningen av det klassiska slipade glaset. I Kosta (i Lessebo kommun) verkar det gå bättre - både för Köpmanshuset, glashotellet och hyttan.
Sämre går det för kommunen. I torsdags skrev tidningen Dagens Samhälle att Lessebo är Sveriges mest skuldsatta kommun. Skulden är 97 875 kronor per invånare.
En liten kommun med drygt 8 000 invånare är skyldig 800 miljoner!
Tidningen Smålandsposten kommenterar i en ledare:
"Förklaringen sägs vara stora investeringar i reningsverk och fjärrvärme. Men kommunen har också lekt affär, med ett från starten lagvidrigt samarbete med New Wave Group. Kommunalrådet Monica Widnemark (S) spelar ett högt spel, med kommuninvånarnas tillgångar som insats. Högt räknat har det gett ett par hundra arbetstillfällen."
En kommun ska tillhandahålla ett gott företagsklimat. Men när en kommun lierar sig med enskilda företag och blir riskkapitalist, då kan det gå riktigt, riktigt illa.
Jag hoppas inte att det blir så i Lessebo. Bland annat därför att jag bryr mig om svensk glasindustri, där flera av mina förfäder arbetat. Om en av dem sägs det att hans händer var så härdade att han kunde ta en form ur ugnen utan att använda grytlappar. Sådana nypor kan behövas när Lessebo ska försöka kratsa sina kastanjer ur elden.