Gustaf Hoffstedt skrev 3 maj på ledarsidan:
"Målet om 65 000 gotlänningar minst (!) - ja det står faktiskt så i visionen är orealistiskt. Med nuvarande befolkningstillväxt tar det ett par hundra år att nå dit, inte de 13 år som visionen tillåter."
Jag delar den uppfattningen och har påtalat detta i olika insändare under många år utan reaktioner. Nu hoppas jag att flera politiker vågar följa Gustafs exempel och ser till verkligheten och Gotlands bästa.
De flesta håller med om att befolkningsmålet som sattes 1995 är helt orealistiskt. Därför fungerar inte heller visionen som det var tänkt. I stället för att fungera som inspirationskälla för utvecklingen blir det en orealistisk dagdröm! Därför fungerar visionen inte som ledning för exempelvis hur skolorna på ön ska organiseras för att möta framtiden.
Ska det kunna bli konstruktiva samtal kring Gotlands utveckling är det nödvändigt att göra en revidering av visioner och mål. Framtiden blir ljusare om vi tillsammans enas om realistiska visioner och mål. Det hindrar inte att ribban sätts högt. Det får gärna kännas som en utmaning att nå målen men om det uppfattas som omöjligt eller orealistiskt blir det fel.
Vilken höjdhoppare försöker hoppa på 250 om person rekordet är 190?
För att det inte ska bli en motsättning stad/land och för att hela Gotland skall stå bakom visioner och mål måste vi ta ett gemensamt ansvar för att hela Gotland ska utvecklas. Det krävs politisk enighet för att alla ska vara med.
Kanske ska det börja med att handla om utvecklingen i Visby, Hemse och Slite samt det som nu kallas serviceorter Burgsvik, Fårösund, Klinte, etcetera?
För att det ska bli konstruktiva samtal kring Gotlands utveckling måste alla vara delaktiga och tro på de visioner och mål som beslutas. Möjligen ska utvecklingen i varje serviceort presenteras så att det inte skapas motsättningar stad/land och för att hela Gotland ska kunna leva? Troligen är 60 000 innevånare en tillräckligt spännande siffra år 2025 i stället för visionens 65 000!
Vilka konsekvenser får det för planeringen av regionens utveckling? För regionens möjlighet att klara skola, vård och omsorg?
Utan en realistisk vision kan man inte jobba vidare med att hitta en organisation för exempelvis skolan.
Att handla utan vision är en mardröm.
Att ha en vision utan att handla är en dagdröm.
Att handla mot en realistisk vision blir en sanndröm.
Därför bör vision 2025 omarbetas.
Vision 2025 är beslutad av Regionfullmäktige och kan väl sägas vara "tvärpolitisk"?
En omarbetad vision som ger en bild av hur både stad och landsbygd kan se ut år 2025 måste ge en tydligare beskrivning av hur serviceorterna kan utvecklas.
Att få en tvärpolitisk överrenskommelse om detta verkar inte vara helt omöjligt om man ser på vad partierna svarat på mina frågor om landsbygden. Utvecklingen av serviceorterna har tagits upp av flera partier som vill utveckla landsbygden.