Centerledaren blåser till stenhård strid mot facket
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är det verkligen klokt att öppna för konkurrens också på lönernas område, så att helt andra lönenivåer, anpassade till löneförhållanden i andra länder, ska konkurrera med svenska löner.
Räcker det inte om vi har konkurrens på alla andra områden. Jo, det tycker nog de flesta. Men inte Timbro-högerns "springflicka" Maud Olofsson, centerledaren.
Förutom att hon i praktiken med sina lönedumpningsförslag, uttalade i radioekots intervju den 22 augusti, kör sönder det svenska kollektivavtalssystemet, så verkar hon inte ens inse att lönedumpning inte ens är i sig är särskilt bra för konkurrensen.
Osund konkurrens
Nyttig och utvecklande konkurrens sker nämligen på någorlunda lika villkor. Affärsidéer som bygger på underbetalda medarbetare är däremot direkt osunt och ska bekämpas. Kraftfullt och kompromisslöst.
Jag undrar om centerpartiets gräsrötter fullt ut förstår att hennes mauderata högerlinje med förslag, som dessa innebär att hon nu får strid med den samlade fackföreningsrörelsen.
Kan det verkligen vara möjligt att detta parti som av tradition stött sig på landsbygdens folk och på småföretagare, välkomnar en politik där lågavlönade arbetare i utländska firmor på tillfälliga jobb i Sverige ska kunna konkurrera ut arbetare som jobbar med svenska kollektivavtal?
Till och med moderatledaren Fredrik Reinfeldt inser det okloka i att föreslå något sådant och ta en utmanande strid som i praktiken skulle bli ett grundskott mot hela den svenska arbetsmarkandsmodellen med partsreglerade villkor för landets löntagare.
Att Reinfeldt samtidigt vill försämra fackens möjligheter att ta kamp för sina kollektivavtal håller han däremot tyst om.
Lönedumpning
Men centerledaren Olofsson är värre. Själv trivs den allt mera högerorienterade centerledaren Maud Olofsson väl i en företagardröm, där löntagarna kämpar intensivt mot varandra och tvingas bjuda ut sig till minsta tänkbara lön.
Och där möjligheten att sparka vanliga löntagare ska vara tämligen lättexpedierade ting.
"Gärna lönekonkurrens", sade centerledaren i ekoredaktionens partiledarutfrågning den 22 augusti. Utländska låglöneföretag välkomnade hon till Sverige.
Sverige, befriade från kollektivavtal och medbestämmande är hennes dröm - om det blir maktskifte.
Hon hoppas få hjälp av EU med denna sin dröm lönedumpning. Men det har hon nog inte mycket för sedan de nyliberala avregleringsivrarna förlorade striden om EU:s tjänstedirektivs utformning.
Men det var nog länge sedan Maud Olofsson bottnade i småfolkets sociala perspektiv. Om hon ens någonsin har gjort det.
Däremot så drömmer hon, precis som de fåtalet kvinnor som styr i svenskt näringsliv, om rejält och billigt tjänstefolk, som kan sköta hennes trädgård, städa och tvätta till miljardstora skattesubventioner betalda av vanligt folk.
Sänkt a-kassa
Precis som redan är fallet i Finland med deras system med skatteavdrag för hushållsnära tjänster.
Allt medan en skogsarbetare får, medgav hon i ekointervjun, hålla tillgodo med 13 000 kronor i månaden, om han eller hon blir arbetslös. När högeralliansen fått makten och kan sänka a-kasseersättningen till rekordlåga nivåer.
Det är inte att undra på att centerledaren Olofsson nu tämligen förbehållslöst hyllas av högerliberala tidningar i takt med att hon skruvar upp sitt fackföreningsfientliga budskap och fjärmar sig allt mera från vanligt folks sociala vardag.
Med sina uttalanden i radions ekointervju den 22 augusti blåste hon upp till strid mot fackföreningsrörelsen. Och en hård strid lär hon också fram till valdagen den 17 september.