"Campus Gotland tappar studenter" påstod Radio Gotland. Det visade sig vara en sanning med modifikation. Ja, så mycket modifikation att man skulle kunna kalla Radions rubrik för vilseledande.
I själva verket blir det över hundra studenter fler som faktiskt pluggar på plats vid Campus Gotland. Däremot minskar antalet studenter som är antagna vid distansutbildningar vid Campus Gotland. Studenter som alltså kan befinna sig någon helt annanstans.
Förändringen är helt enligt plan, förklarade enhetens rektorsråd Olle Jansson. Detta enligt målsättningar man satte upp för drygt ett år sedan, när Högskolan på Gotland blev en del av Uppsala Universitet. Man vill öka antalet studenter som läser här på Gotland, och minska antalet distansstudenter, för att skapa en bättre akademisk miljö. Nu blir studenterna som läser på plats ungefär 1 100 och om ett par år ska man nå målet på 1 500.
Från ett strikt gotländskt perspektiv måste det vara en god nyhet när den lokala högskoleenheten väljer att satsa på studenter som faktiskt väljer att plugga här.
För det första så innebär det att högskolemiljön här kan bli större, mer levande och vital, vilket kommer att göra det än mer attraktivt att plugga här. Det borde också vara positivt för kvaliteten på den utbildning som bedrivs. För fyra veckor sedan skrev jag om hur söktrycket ökat på utbildningar vid Campus Gotland.
För det andra så tillför studenterna givetvis mycket till Gotland. Mycket mer än sin numerär, även om det naturligtvis är positivt om de skriver sig på Gotland. Och de tillför mycket mer än de pengar de spenderar här under sina studier.
Det är tydligt hur orter med bra högre utbildning utvecklas bättre än andra. Det är också tydligt hur många högskolestudenter som dröjer sig kvar i närområdet kring högskolan efter att de avslutat sina studier och fortsätter bidra till att vitalisera samhälle, näringsliv och kulturliv.
Distansutbildningar kan vara bra. Men de kan också vara akademiskt utarmande, eftersom all utbildning inte lämpar sig för att ske på distans. Det gäller exempelvis sammansatta och komplicerad ämnen, där samverkan och förståelse av sammanhang är viktiga.
Mellan 2002 och 2008 så genomgick Högskolan på Gotland en utveckling där distansstudenternas andel ökade från 17 till 63 procent. Då var det kanske ett bra sätt för Högskolan på Gotland att finansiera sig och skapa sig en nisch. Men för Gotland var det ju inte en positiv utveckling. Då är jag betydligt gladare över hur Campus Gotland nu utvecklas.