2008 var det lågkonjunktur. Vi hade precis startat vårt företag i byggbranschen. Jobben strömmade in. Hösten 2012 är det dags igen. Arbetslösheten ökar och konjunkturen sjunker. Nu märker vi och våra kamrater i branschen hur jobben minskar och 2013 har inte längre framförhållning på beställningar än någon månad.
Byggbranschens ställtider kan variera men om det 2011 kommer in 1 974 ansökningar till byggnadsnämnden och man vid årets slut klarat att ta hand om 1 599 ärenden så förstår var och en att 375 bygglov/anmälningar som inte blir behandlade påverkar byggandet 2012.Där har vi orsaken till att lågkonjunkturen nu gör sig extra kännbar på Gotland.
Antalet bygglovshandläggare har ökat från tre 2010 till fem 2012, så det är inte fel på resurserna utan det handlar om brister i ordning och effektivitet. Ett bygglov ska vara behandlat inom tio veckor. Förutsatt att handlingarna är kompletta. Då registreringen av ansökan regelmässigt sker minst en vecka efter inlämnande så är det redan där minst elva veckor. Genom att sedan begära in kompletteringar en i taget så kan processen fördröjas med månader.
Kompletteringar kan vara; ”de här fönstren ser inte riktigt bra ut – kan ni rita om!” Ritning skickas omgående. Sedan kan det ta ytterligare några veckor på grund av registrering, utbildning, sjukdom och så vidare. Svaret kommer; ”nja vet inte, har ni alternativ!” Samma igen... I det här fallet slutade det med ett godkännande av de ursprungliga fönstren och BYGGLOV. Men då var det höst 2012 och grunden hann knappt läggas innan vintern och snön kom och sen var det ingen idé att fortsätta bygget. Den här byggaren står nu utan sitt vinterjobb och beställaren har inget hus till sommaren.
Byggnadsnämnden klarar de lagstadgade handläggningstiderna i endast 36 respektive 82 procent av byggloven. Den högre siffran står för bygglov inom plan vilket är lika med rena stämplingsärenden. Problemet är stort eftersom det inte syns någon förbättring under året. Tyvärr finns det inga konsekvenser för byggnadsnämnden, däremot är man snabb att döma ut sanktionsavgifter till byggherrarna.
Byggnadsnämnden klarar inte sitt uppdrag och inte heller sin ekonomi. Genom att produktionen av beslut inte är effektiv så blir intäkterna lägre än kostnaderna. Jag är själv en del i byggnadsnämnden och kan konstatera att vi först nu börjar få grepp om verksamhet och ekonomi. Vi har begärt siffror och underlag såväl 2011 som 2012. Majoriteten har negligerat våra krav och istället ägnat sig åt att hitta felen utanför det egna ansvaret. Genom rekryteringar av några nyckelpersoner så finns förutsättningar till ett bättre 2014. Med tanke på de faktiska omständigheterna och de ställtider som krävs är jag rädd att 2013 är ett förlorat år.
Vid dagens regionfullmäktige så vill majoriteten höja avgifterna för bygglov med 20 procent. Vi kommer att yrka avslag. Gotland har redan i dag, förutom hög skatt, höga taxor på det mesta. Lösningen på oordning och ineffektivitet är inte höjda avgifter utan ordning och effektivitet!