På hemsidan för Byggnads a-kassa är en av de senaste rubrikerna: "Byggnads a-kassa redovisar en kraftig ökning av antalet arbetslösa i byggbranschen".
Det är naturligtvis dåliga nyheter. Men det är ju inte överraskande. Att det är dålig snurr på byggsvängen märks ju tydligt även här på Gotland.
Man skulle ju kunna tro att det i detta läge borde finnas ett samförstånd om att värna branschen och dess företag.
Men om de pågående avtalsförhandlingarna skriver Byggnads stridslystet på sin hemsida att "vi tillsammans sätter in all vår styrka för att uppnå de krav vi enats om". Detta nu bland annat i fort av strejkvarsel som berör byggen på Gotland. Och, som sagt, inte byggs det överdrivet mycket här, just nu.
Totalt rör varslet cirka 80 företag och 160 byggarbetsplatser i Sverige.
I en kommentar säger förhandlingsgchefen Mats Åkerlind vid arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier:
– De slår först och frågar sen.
– Synnerligen märkligt, igår pratade vi om att förlänga avtalet alternativt fortsätta förhandla, och idag tar vi emot ett varsel.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin berättar för TT att de varslade objekten är utvalda för att tillfoga mesta möjliga skada.
– Vi väljer förstås ut objekt så att konfliktåtgärderna ska få så stor effekt som möjligt.
TT skriver vidare att: "De utvalda byggena är på olika sätt i känsliga skeden. Dessutom är byggande en komplicerad kedja där olika yrkesgrupper, inte sällan från olika underentreprenörer, behöver göra sina jobb i exakt rätt ordning."
Byggnads varslel om strejk omfattar 3 000 medlemmar. Men i praktiken är det många fler än så som berörs.
Konflikten rör inte ens primärt lönenivåer och procent. Allvarligaste stötestenen är en lång rad andra krav från facket, krav som dikterar hur byggbranschens företag ska vara organiserade och hur deras affärsförbindelser ska se ut. Ett regelverk som kan få långtgående konsekvenser för branschens företag, där de kan drabbas ekonomiskt av förhållanden som de inte råder över.
Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth är inte alls optimistisk när han talar med TT.
– Ja, generellt kan man säga att det är lättare att medla i frågor om ören och kronor.
Genom strejkhotet blir tyvärr Byggnads en destruktiv kraft som verkar mer angelägen om att genomföra en maskdemonstration än av att vårda medlemmarnas intressen.