Bygg elledning till Baltikum via Gotland
Foto: Fredrik Sandberg
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De baltiska länderna närmar sig sakta sina energipolitiska mål, d.v.s. en säker och hållbar energiförsörjning. Detta mål är i linje med EU:s verksamhet och mål för energipolitiken. Hela Baltikums ståndpunkt är att en av de energipolitiska prioriteringarna bör vara samarbetet mellan EU:s medlemsstater i skapandet av en sammanlänkad europeisk energimarknad, inklusive byggandet av sammanlänkningar för att undvika att lämna vissa medlemsstater och regioner isolerade
Denna hållning är självklar, om man tar en titt på energiområdet i Östersjöområdet. Estland, Lettland och Litauen är isolerade från den europeiska energimarknaden, eftersom deras elnät är en del av elnätet i Ryssland. Dessa länder har inte några andra alternativ för leverans av gas förutom Ryssland. Förutom byggandet av nya kraftverk och omfattande användning av förnybara energikällor, planerar de baltiska länderna att bygga elnät som länkas till resten av EU.
Den svenska regeringen har bekräftat att en sammankoppling med de baltiska staterna ska byggas i framtiden. Sveriges medverkan i detta är centralt för att övervinna sårbarheten på den baltiska energimarknaden. Regeringen har betonat den regionala dimensionen av projektet genom att ange att en förbindelse bör tillfredsställa behoven för hela Östersjöområdet, i stället för ett visst land.
Jag hoppas att mötet kommer att handla om att påskynda arbetet med en ledning mellan Sverige och Baltikum. Det skulle inte bara vara ett ekonomiskt utan i högsta grad även säkerhetspolitiskt ställningstagande och ett mycket viktigt komplement till ett upprustat svenskt försvar.
Att dra ledningen via Gotland skulle inte bara vara en naturlig utveckling i att stärka våra band med de baltiska staterna utan också vara positivt för att trygga och säkra en trygg elförsörjning för Gotlands del på lång sikt. Från Gotlands ostkust är det knappt 15 mil till den baltiska kustlinjen och Sverige är ett viktigt land för alla de tre baltiska länderna. Sverige är en ledande investerare i alla länderna och det gotländska näringslivet har blivit mer aktivt på marknaden. Senast var det ett antal gotländska livsmedelsföretag som deltog i en större matmässa i Riga i Lettland. Alltfler gotländska företag ser de baltiska länderna som en närmarknad. Låt oss använda oss av den potentialen, också på energiområdet.