Bussiga kommunen utestänger de små
Foto: Lasse Hejdenberg/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunen valde att göra upphandlingen i ett fåtal stora anbudsförfaranden. Det stängde i praktiken små företag ute från att ge anbud. Är det verkligen effektivt?
Jag ringde Pär Cronhult, som är chefsjurist på Nya välfärden och tidigare har han arbetat som ämnessakkunnig i regeringskansliet (socialdepartementet). Där hade han anledning att titta närmare på upphandlingar inom hälso- och sjukvård.
Pär Cronhults erfarenhet är att kommunen och landsting gärna talar om att de vill gynna mångfald och det lokala näringslivet, men att lagen om offentlig upphandling hindrar dem. Men när de väl utför upphandlingar, då sker det under former som ofta stänger det lokala näringslivet ute och gynnar storföretagen.
- Hyckleriet är bestickande.
- De talar om att de vill gynna de små lokala företagen, men egentligen vill de inte ha med dem att göra. För det är jobbigt.
Exempelvis kan en kommun tala om hur de vill gynna lokal handel och lokala odlare. Men när de upphandlar skolmat så går de samman med grannkommunerna och genomför upphandlingen på ett sätt som gör att bara de stora grossisterna kan komma ifråga.
Vad säger Pär Cronhult när han får höra hur upphandlingen av skolskjutsar gått till på Gotland.
- Gotlands kommun har sannolikt inte begått något juridiskt fel. Det är en lämplighetsavvägning. För skolskjutsar finns en samordningsproblematik som man måste balansera. Att handla upp skolskjutsarna i så stora poster är inte olagligt - men olämpligt.
När de små företagen utestängs från upphandlingarna så får de ingen möjlighet att konkurrera.
- Minskad konkurrens leder alltid till dyrare anbud.
Nästa gång Gotlands kommun skall handla upp busstrafik kan det finnas ännu färre företag som kan ge anbud.
Jag hävdar inte att kommunen måste gulla med de små bussföretagen. Men man behöver väl ändå inte direkt missgynna dem? Speciellt som det är praktiskt svårt för gotländska bussföretag att söka sig utanför kommungränsen när man inte får vara med i hemkommunen.
Och effekterna av att gotländska bussföretag missgynnas av kommunen sprider sig in i andra branscher. På sommaren kunde bussarna som användes som skolskjutsar anlitas inom besöksindustrin. Hur blir det med det i framtiden, om bussföretagarna avvecklar sin verksamhet?