Bryt mönster i skolan

Att prata i tur och ordning och lyssna till andra är viktigt. Här håller Kaska Onoszko lektion i SET. Flickan som räcker upp handen heter Elin.

Att prata i tur och ordning och lyssna till andra är viktigt. Här håller Kaska Onoszko lektion i SET. Flickan som räcker upp handen heter Elin.

Foto: Petra Jonsson

Politik2010-03-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I ett jämställt Sverige har kvinnor och män samma makt att forma samhället och sina egna liv. Deras värderingar, erfarenheter och förmågor tillmäts samma betydelse. Ännu är vi inte där, men vi tar steg framåt mot ett jämställt samhälle.
Här har vi lärare en viktig roll. I skolan lägger vi grunden för hur samhällets syn på jämställdhet och människovärde ser ut. Vi kan medverka till att bryta den verklighet där kvinnor kombinerar betalt arbete med vård av hem och barn, medan män kombinerar betalt arbete med politiskt, ekonomiskt och fackligt engagemang.
Genom att hjälpa flickor och pojkar kan vi i skolan utgöra motvikten till de strukturer som dröjer kvar och där kvinnor inte värderas lika med män, där kvinnor inte avancerar och gör karriär som män. Och där män inte uppmuntras att söka sig en karriär i yrken som kategoriseras som kvinnliga av tradition.
Som lärare är det viktigt att alltid ha ett jämställdhetsperspektiv. Vi lärare är de viktigaste aktörerna för ett Sverige med jämställdhet. Genom våra yrkesetiska principer jobbar vi med att konkret lyfta fram exempel på vilka situationer lärare ställs inför i klassrummet och på skolgården i mötet med eleverna.
Våra studie- och yrkesvägledare är här en nyckelgrupp. Det är de som ska vägleda elever till vidare studier och yrkesliv. Deras roll är underskattad. Det är de som ska ge råd och vägleda till yrken/utbildningar för alla som ska vidare till gymnasiet eller vidare från gymnasiet till högskola eller yrkesutbildningar. Genom deras arbete kan elever ledas till ett framtida yrkesliv som passar dem som individer, utan hänsyn till kön.
Inom Lärarnas Riksförbund driver vi projektet Lärare/ombud/förälder. Genom detta vill vi arbeta för att inte bara äldre ska kunna bli ombud på lokal och central nivå. Vi menar att vi som facklig organisation, med särskilt ansvar för att medlemmar i sitt dagliga arbete ska motverka könsskillnader, har ett extra och särskilt stort ansvar att leva som vi lär.
Samtidigt som vi i vårt dagliga arbete i skolan måste utmana pojkars syn på manlighet, ska vi också utmana flickors syn på kvinnlighet.
Vi måste våga möta våra egna normer i vuxenvärlden och hjälpa till att öppna dörrar till en bättre framtid för våra unga. Vårt mål är också att Sveriges lärare ska vara världens bästa. Om vi bland dagens och kommande generationers gymnasieelever ska kunna locka de allra, allra bästa till läraryrket så måste de ansvariga för skolan, politiker och tjänstemän säkra såväl bra löneutveckling och bra arbetsmiljö, men också ge jämställda förutsättningar.
Vi vill ha de mest språkkunniga, framåtblickande och ambitiösa ungdomarna som Sverige har! Vi behöver de bästa ur den nya generationen. Vi behöver få både begåvade kvinnor och män till läraryrket. Vi måste våga se varje individ för att bryta mönstren.