Bryt fjärvärmemonopolet

Politik2012-11-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Enligt den så kallade Nils Holgerssonrapporten, ligger Region Gotland i absolut topp när det gäller kommunala avgifter. Som bekant har dessa nu också utökats med parkeringsavgifter. Ytterligare avgiftshöjningar är också aviserade. Gotlänningarnas medelinkomst ligger ju däremot i botten.

Till detta kommer att Geab har meddelat att fjärrvärmetaxan ska höjas igen. Anledningen sägs vara ökade kostnader för energiinköp i form av bioenergi, skogsbränsle samt externa värmeleveranser för produktion av fjärrvärme. Vad enkelt det måste vara då man som enda fjärrvärmeleverantör i monopolsituation direkt kan vältra över egna stigande kostnader direkt på betalande kund.

Kunden har inget alternativ, om han inte byter värmesystem förstås.

Enligt bostadsrättstidningen Bo Bra har fjärrvärmekostnaderna ökat med 42 procent de senaste tio åren och i genomsnitt har priserna ökat med 3,4 procent det senaste året, nästan tre gånger så mycket som konsumentprisindex ökat under samma period. Priserna varierar mellan 453 kronor till 1 012 krM/KWh. Geab placerar sig därmed med 696,10 kr/MKWh i den övre tredjedelen av listan.

I Energiinspektionens senaste rapport konstateras att det är omöjligt för kunden att bedöma om priset är skäligt. Det finns ingen myndighet som har rätt att utöva tillsyn på det pris som tas ut av fjärrvärmeföretagen. Fjärrvärmenämnden inrättades för fyra år sedan med bland annat till uppgift att se över prisnivåerna på fjärrvärme. Nämnden har dock inga sanktionsmöjligheter, vilket innebär att om nämnden konstaterar att ett pris är för högt så kan man inte göra något åt det om företaget inte följer detta.

Branschen gör givetvis inget på egen hand, har man monopol så har man. Man hänvisar till tekniska problem, men det är snarare viljan som saknas. Har man kunnat sära ut elleveranser i elnätet, så borde detta inte vara något olösbart problem. Regeringen är tämligen kallsinnig till att vidta åtgärder trots att flera utredningar gjorts som visar att situationen inte är tillfredsställande. Flera riksdagspartier, bland andra Folkpartiet är också kritiska till situationen.

För att förbättra marknadssituationen bygger Täby kommun ett eget fjärrvärmenät. Man bygger detta i samarbete med Eon som kommer att äga nätet i fem år. Sedan kommer nätet att öppnas för alla fjärrvärmeleverantörer och fjärrvärmekunderna kan fritt få välja leverantör. Det är dock det enda ljuset i tunneln, för övriga riket ser det mörkt ut.

Region Gotland äger 25 procent av aktierna i Geab och har därmed säte i styrelsen. Detta ger ju inget reellt inflytande över Geabs verksamhet, men regionen får ju aktieutdelning, dock av mycket varierande storlek/år och styrelseledamöterna kan ju alltid se fram emot några fria måltider och arvoden.

Folkpartiets ståndpunkt är att regionen ska sälja av aktieinnehavet i Geab och bygga ett badhus för pengarna eller varför nu inte investera dessa i eget fjärrvärmenät i likhet med Täby kommun. Fjärrvärmemonopolet måste brytas!