Bryssel får fira irländsk julafton

Foto: Peter Morrison

Politik2008-06-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
År 1755 skakades Lissabon av en jordbävning som sedan förorsakade en flodvåg, en tsunami. 40 000 människor dog. Kan det finnas en Gud, en god Gud, när sådant får ske, frågade sig samtiden.
Om prognoserna håller så skakades inte Lissabon men väl Lissabonfördraget av en ny jordbävning i går. Och det visar att om det finns en Gud så heter han i alla fall inte Jose Manuel Barroso (EU-kommissionens ordförande).

I ett enda av EU:s 27 medlämsländer vågade (eller snarare tvingades) den politiska eliten låta en folkomröstning avgöra frågan om Lissabonfördraget (EU:s nya konstitutionella fördrag). Och detta EU-land är Irland, det land som kanske vunnit mest av alla på medlemskapet i EU. Ändå säger irländarna nej, om vi skall tro de första rapporterna från rösträkningen.
Det har antytts att Irland kommer att "straffas" om det blir ett nej i folkomröstningen. Plötsligt skulle beslut om bland annat jordbrukspolitik gå emot landets intressen.

Men vem är det som borde straffas? Nicefördraget stoppades för två år sedan när folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna gick eliten emot. Då återkom man istället i höstas med det snarlika Lissabonfördraget, ett fördrag som fortfarande innehåller en president för unionen och fortfarande ger EU möjlighet att fatta majoritetsbeslut i en rad frågor där det tidigare krävts större enighet. Utvecklingen inom EU styrs från toppen, och toppen vill att EU mer skall bli som en stat, och inte som ett mellanstatligt samarbete.

Det finns inget folkligt stöd för den utvecklingen. Därför säger eliten att frågor som Lissabonfördraget "inte lämpar sig för folkomröstningar". Varför? För om man folkomröstar så får man "fel" resultat. Och nu har det hänt igen. Trots att fyra miljoner irländare var ensamma om att få rösta om frågan bland EU-områdets 500 miljoner invånare.
Det finns ingen legitimitet för ett Europas förenta stater. Är det inte dags att inse det nu?
Så vad händer nu? Bryssel kommer att fira irländsk julafton. Det är en lek där man böjer sig framåt med pannan mot en käpp och springer runt den tio varv sisådär. Sedan skall man springa till en annan käpp vid andra sidan av spelplanen. Det brukar sluta med snedsteg och vurpor.