Det finns ingen färdig, enkel och idealisk paketlösning på hur skolan skulle ha hanterat situationen. Ingen självklar åtgärd som skulle ha löst alla problem. Men samtidigt är det klart att skolan borde ha gjort mycket mer för att ett brottsoffer inte skulle bli ett offer en gång till.
GA skrev i går om den misshandlade eleven som tvingats gå i samma skola som två av de gärningsmän som anklagas för att ha misshandlat honom på Slite marknad. Och om hur utsatt och övergiven den misshandlade eleven har känt sig, trots att han informerat skolan om det som inträffat. Hur han har undvikit matsalen, och till slut undvikit att alls gå till skolan.
Då agerade skolan. Och rapporterade elevens skolk till vederbörliga myndigheter, så att studiebidraget kunde dras in.
Så vitt jag vet finns det inget skäl att lasta skolan för den ursprungliga händelsen som skapade problemen. Misshandeln ägde inte rum på skolan. Men skolan får ju ändå ta konsekvenserna av att både offer och gärningsmän är elever på skolan.
När man känner till misshandeln, när den misshandlade eleven från början tagit mod till sig och förklarat hur han känner inför situationen, då duger det inte att sedan utgå från att "hälsan tiger still".
Skolan kan heller inte förklara sig neutral och avvakta en eventuell dom från tingsrätten. Det är inte skolans sak att döma, men det är skolans sak att ta tag i konflikter.
Det är som i mobbningsfall. Inte heller där kan skolan förhålla sig neutral och överlåta saken åt rättssystemet. Skolan måste visa att den står på offrens sida och säkerställa en trygg arbetsmiljö. Annars blir offren offer en gång till.
Det är inte bara skolorna som ibland brister i detta avseende. I går skrev riksrevisor Jan Landahl en debattartikel i Svenska Dagbladet om hur det i Sverige finns stora brister i stödet till brottsoffer. Regeringen saknar överblick över brottskadestånden, polis och åklagare förbereder inte skadeståndsanspråk till räckligt väl, och även sedan skadestånd är utdömda tvingas brottsoffren själva driva processen för att verkligen få det skadestånd de har rätt till.
De som frihetsberövats för att de misstänkts för brott verkar ha det lättare att få ut sina pengar. GA:s webb skrev så sent som i går om en man som suttit anhållen i två dagar, misstänkt för misshandel och grov fridskränkning. Nu har justitiekanslern gett honom 3 000 kronor i ersättning.