Det här jobbet handlar oundvikligen att skriva en hel del om samhällets problem och missförhållanden och det är ju långtifrån alltid det är lätt eller ens möjligt att föreslå några enkla lösningar. Det är alltid frustrerande, men allra mest valhänt och tom känner man sig när det är ett problem som är uråldrigt, gigantiskt och hjärtskärande.
Kvinnojouren Amanda visar just nu på Almedalsbiblioteket en utställning med fotografier och berättelser om våld mot kvinnor. Cause of death: Woman (Dödsorsak: Kvinna).
Utställningen är rak och enkel men mycket skakande. Kvinnor som mördats, misshandlats och attackerats med syra och kokande vatten. Ändå rymmer utställningen bara en liten bråkdel av ett mycket mer omfattande material som man kan ta del av på internet. (www.causeofdeathwoman.com)
Utställningen är internationell med exempel från hela världen och det är klart att det är många länder där kvinnor är mycket mer utsatta än i Sverige. Som i Sydafrika där 28 procent av männen uppger att de någon gång har våldtagit en kvinna, eller i Pakistan där en storebror som utfört ett så kallat "hedersmord" på sin syster kan förklaras som förlåten av familjen och därigenom slippa straff.
Men det innebär ju inte att Sverige saknar problem med våld mot och förtryck av kvinnor. Alls icke.
Tyvärr räcker det med att läsa GA för att konstatera det. Bara gårdagens tidning innehöll en artikel om en pågående rättegång om en barnvåldtäkt som ska ha skett vid ett av Region Gotlands boenden (sidan 3). På sidan 4 fanns en artikel med en uppföljning om utredningsläget för två gruppvåldtäkter som förövats under sommaren i Visby. Och på sidan 8, med nyheter från fastlandet, fanns en notis om hur den 23-åriga kvinna i Trollhättan som varit försvunnen i drygt tre veckor tros vara mördad.
På bara några sidor i en lokaltidning en vanlig dag kan man alltså räkna till fyra offer för bestialiska brott.
Jag tycker det går överstyr när man intar attityden att samtliga män skulle vara på något sätt kollektivt skyldiga. Men samtidigt kan man ju inte blunda för att gärningsmännen nästan alltid är just män.
Journalistik och uppmärksamhet kan göra skillnad. Det framgår på flera sätt av Cause of death: Woman. Som av berättelsen om numera rullstolsbundna Maria Da Penha i Brasilien, ett uppmärksammat offer för två mordförsök som givit namn åt Brasiliens nya kvinnofridslag. I Egypten dog 12-åriga Badour under en könsstympning och nyheten vållade så heta känslor att sådana ingrepp numera är förbjudna.
Även i Sverige gör det skillnad för våldet mot kvinnor om vi skriver och talar om det istället för att vänd oss bort och blunda för det. Även om det kanske inte främst är förändringar i lagstiftningen som nu behövs. Men det har bara gått drygt 30 år sedan en viktig lagändring. Innan dess sågs våld mot kvinnor i hemmet som något privat och det föll inte under allmänt åtal.