Brott och smisk
Foto: Ulf Berglund/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Brottsförebyggande rådet (Brå) kom i en studie fram till att antalet anmälningar om övergrepp i rättssak ökade med 70 procent mellan 1999 och 2006. Under 2006 var anmälningarna fler än 4 000. Under 2007 lagfördes nästan dubbelt så många som 1998.
Många fall av övergrepp rapporteras dessutom inte, just därför att de hotade håller tyst. Därför måste man ta i med hårdhandskarna när brottet avslöjas. Och synen på övergrepp i rättssak har också skärpts i flera omgångar.
Politikerna var klara över varför det behövdes. Propositionen Ändring i brottsbalken - Skärpning av straff för övergrepp i rättssak (prop. 1996/97:135) understryker allvaret:
"Uppkomsten av grupper som öppet ställer sig utanför lagen och som inte gör någon hemlighet av att de negligerar den offentliga rättsordningen kan inte accepteras".
Ändå är det många som inte har klart för sig hur allvarligt brottet är, och det är mycket vanligt att både förövare och offer är unga. Brå skriver:
"Ibland uttalas hot framför polisen, vilket är ett tecken på att ungdomar inte vet att det är ett brott. Än mindre vet de att det är ett allvarligt brott som ofta kan medföra strängare straff än det grundbrott som de försöker dölja. Under åren har synen på övergrepp i rättssak skärpts och brottet kan nu ge upp till åtta år i fängelse i grova fall."
I tisdags kom tingsrättens domar i målen med anknytning till nyårsnattens mord på Gråbo.
En av de åtalade fälldes just för övergrepp i rättssak. Han hade hotat ett vittne med något som såg ut som ett avsågat gevär. Dessutom fälldes 20-åringen för misshandel (som ägde rum i samband med mordet), vapenbrott, narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.
Tingsrätten ansåg att straffvärdet för dessa brott var sammanlagt åtta månader. Bara det är uppseendeväckande. Men dessutom valde rätten att istället döma honom till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Varför? Vård för att han inte ska fortsätta med missbruk och brott.
Ska missbruk verkligen vara grund för lindrigare straff? Är fängelsestraff oförenliga med vård? En mycket stor andel av internerna vid svenska fångvårdsanstalter har missbruksproblem. Ska slutsatsen av det vara att fängelserna inte kan ta emot fler?