Bromma en riksangelägenhet

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Politik2014-06-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Redan 1977 beslutade riksdagen att Bromma flygplats skulle avvecklas för att samla trafiken på Arlanda flygplats. Sedan dess har Bromma snarare utvecklats och betydelsen som viktig knutpunkt för landets inrikestrafik, har stärkts, inte minst till och från Gotland. Passar tiderna med flygbussen kan du vara mitt inne i Stockholm på en timme, från Visby. Detta har självklart enorm betydelse för både näringsliv och privatpersoners förutsättningar att verka med och på Gotland.

Socialdemokraterna fick igenom beslut om avveckling 1977 trots att regeringen Fälldin hade lagt en proposition om fortsatt flyg på Bromma. Detta på grund av att ett par center- och folkpartister röstade med S och därmed fällde den egna regeringens förslag (Källa: ”Från Georg P till Gunhild B” av Carl-Erik Nilsson).

En av centerpartisterna som röstade emot det egna partiet hette Jan Björinge som numera är regiondirektör på Gotland.

Syftet var att styra över den ”tunga” trafiken på Arlanda och samla den med utrikesflyget.

Jan Björinge säger i dag att den trafik som nu bedrivs till bland annat Gotland, aldrig hade varit aktuell om man inte beslutade att flytta huvuddelen av inrikesflyget till Arlanda.

Men det blev som sagt inget stopp för flyget på Bromma och i och med avregleringen av flyget vände istället utvecklingen och det investerades i flygplatsen som 2006 kunde fira 70-årsjubileum.

Det är inte svårt att tänka sig in i Stockholmsperspektivet på Bromma flygplats. I Visby får inte ett hus byggas flera kilometer från flygplatsen på grund av risken för buller från flyget.

I Bromma slickar planen hustaken under inflygningen genom 47 300 starter och landningar per år. I Visby gjordes 4 773 landningar (2012)...

Men Bromma flygplats är inte en fråga bara för Stockholm och stockholmarna, det är en fråga för hela landet.

Miljöpartiet är nu drivande i Stockholm för att det gamla S-beslutet ska återupptas och genomföras. Partiet ser inga hinder i det avtal som ger flygplatsen tillstånd till 2038, det tror man sig kunna riva upp.

När Trafikverket påpekar att det inte går att flytta över all trafik till Arlanda kommenterar Daniel Helldén, drivande miljöpartist i frågan i Stockholm, Trafikverkets agerande som ”märkligt”.

Lite deja vu-känsla uppstår. Det börjar bli en trend att miljöpartister anser att myndigheter agerar ”märkligt” när de kommer fram till saker som går MP emot.

Lika världsfrånvänd är Daniel Helldén när det gäller betydelsen av trafik på Bromma för Gotland. Han tycker att gotlänningarna snarare borde bli glada över att få flyga till Arlanda eftersom det blir mycket enklare att byta till utlandsflyget...