Ja, efter flygplatsen utanför Visby, då alltså. Bland flygplatserna på fastlandet är det ingen som är viktigare för Gotland än Bromma. Men nu är alltså Bromma flygplats hotad. Igen.
Miljöpartiet är emot inrikesflyg. Det är därför Miljöpartiet vill bygga hus just på landningsbanan vid Bromma flygplats, även om Stockholm är en storstad där det finns alldeles ovanligt mycket byggbar men outnyttjad mark.
Miljöpartiet är främst ett storstadsparti. Glesbygdsbor är sådana där som behöver bil och stökar till miljön i trakter som skulle må bättre av att vara obebodda. Det är därför man struntar i att huvudstaden blir mindre tillgänglig utan Bromma flygplats, för allt från skåningar till gotlänningar och norrlänningar. Vi kan åka tåg istället. Eller först färja och sedan tåg. I timme, efter timme, efter timme, efter timme, efter timme.
Det finns ett trettioårigt avtal om flygtrafik på Bromma, som löper ut 2038. Men Miljöpartiet vill säga upp det avtalet i förtid. Och det finns inga alternativ till Bromma som är ens i närheten av lika bra. På Arlanda, som är ett sämre alternativ för dem som i dag väljer att flyga till Bromma, finns det inte ens plats för mer trafik.
Men finns det något folkligt opinionsstöd för att avveckla Bromma?
Våren 2008, då fullmäktige i Stockholm skulle rösta om det trettioåriga avtalet, publicerade Dagens Nyheter en opinionsundersökning. Då ville 61 procent av stockholmarna att flygplatsen skulle vara kvar, medan bara 29 procent vill lägga ner den. Bland dem som skulle kunna vara störda av flygplatsen – de boende i Bromma och Västerleds församlingar – var det hela 66 procent som ville ha kvar flygplatsen.
Men kan inte opinionen ha ändrat sig? Resultat kan variera med hur frågor är ställda eller inlindade. I en opinionsundersökning som P4 Radio Stockholm publicerade för två veckor sedan var det fortfarande klar övervikt för dem som vill ha kvar flygplatsen. På frågan "Tycker du att Bromma flygplats" bör stängas svarade 38 procent nej och 28 procent ja.
Någon borde fråga oss som bor på Gotland eller i Östersund och Umeå. För på många sätt är ju Bromma viktigare för oss som behöver ta sig till huvudstaden än för dem som redan är där.
Goda förbindelser med omvärlden är helt centralt för varje region som vill ha något hopp om en positiv utveckling. Och för Gotland finns det inga förbindelser som är viktigare än dem med Sveriges hetaste tillväxtregion, det vill säga Stockholm.