Bro till Fårö bra för alla

Ibland är väntan längre än vanligt.Arkivfoto: Tobias Wallström

Ibland är väntan längre än vanligt.Arkivfoto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Politik2009-08-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ibland är köerna långa, om man vill åka färja till Fårö. Ja, de är så långa att bussarna med kryssningsresenärer anses behöva förtur. Och det grymtas och mumlas om folk som ställer sig i förturskön utan att egentligen ha rätt till det. Somliga ger Fåröfärjorna ett nästan romantiskt skimmer. Verkligheten är annorlunda, oavsett om det är sommar eller vinter.

Nu överväger Vägverket bro till Fårö igen.
Senast det begav sig (2005) var Vägverket berett att lägga 300 miljoner kronor på en bro och kostnaden för att driva färjorna var 18 miljoner om året.
Nu blir det lite dyrare att bygga bron än då. Å andra sidan är kostnaden för färjetrafiken 22,5 miljoner i år. Och räntorna är lägre. Så bron borde fortfarande vara samhällsekonomiskt lönsam. Speciellt om man sätter ett pris på all den tid som tillbringas i kön.

Det som tidigare har gjort att Vägverket inte skridit till verket är att fåröborna inte ville ha någon bro. Det ville de åtminstone inte senast de fick frågan 1996. Då sade 64 procent nej.
Men är sannolikheten inte stor att många har ändrat sig nu? Fåröbon Åsa Nyström fångade nog skälen till att opinionen kan ha skiftat när hon fick frågan i GA i går:
- Ja. Jag tycker att vi behöver en bro för Fårös framtid. I förra omröstningen sa många nej för att skydda samhällsservicen här. I dag har vi ändå nästan ingen sådan kvar här, och vi behöver i stället kunna ta oss till den. En bro skulle kanske göra det lättare att flytta in. Jag tror även att busstransporterna skulle fungera bättre med en bro.

De som sade nej till bron 1996 hade förhoppningar som sedan har grusats. Frånvaron av bron hindrade inte exempelvis skolan att lämna ön. Vattnet är inte längre ett skydd utan ett hinder. Självvald isolering blev inte en framgångsrik strategi.

En förutsättning för att Vägverket ska bygga bron är att kommunen på nytt frågar fåröborna hur de vill ha det, och att en majoritet verkligen vill ha bron. Det blir ingen tvångsanslutning.
Ställ frågan! Då slipper vi gissa vad opinionsläget är. Och en bro som länge har behövts blir kanske äntligen byggd.