Breddas ägandet?

Kommer Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson sälja aktier i Gotland Promotion?

Kommer Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson sälja aktier i Gotland Promotion?

Foto: Tommy Söderlund

Politik2011-05-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Uppenbarligen är Gotlandsbolaget inte helt okänsliga för kritiken mot deras dominerande och monopolliknande ställning i besöksnäringen på Gotland. Nu talar Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson om att Gotlandsbolaget kan tänka sig att sälja delar av sitt aktieinnehav i det viktiga säljbolaget Gotland Promotion. Det bolag som äger och driver den effektiva och lönsamma marknadsförings- och bokningssajten destinationgotland.se.

Genom Gotlandsbolagets köp av Gotlandsresor har rederiets ägande ökat från 55 procent till 70 procent. De andra ägarna är Gotlands Turistservice och Kneippbyn. Om nu Gotlandsbolaget dessutom skulle gå in i ett bolag tillsammans med Tillväxt Gotland och sköta en del av destinationsmarknadsföringen på regionens uppdrag, så får Gotlandsbolaget en ännu mer dominerande ställning. Vilket självklart ännu mer leder till monopolsnack och oro över att bli missgynnande från alla andra bolag inom öns besöksnäring.

Redan idag, med Gotlands Promotions olika provisionssatser för ägarna och för icke-ägare för bokningar av färjan, hotellrum och allt som går att boka på destinationgotland.se, snedvrids konkurrensen. Frågan är om en prövning från Konkurrensverket skulle godkänna dagens konstruktion där exempelvis alla hotell på ön som inte är delägare i Gotland Promotion får betala en högre provision än ägarna av Gotland Promotion. Strand Hotell, Wisby Hotell, Toftagården och andra får betala högre provision än Hamnhotellet och Villa Borgen hotell, som ägs av Gotland Promotionägarna.

I Konkurrenslagens 2:a kapitel, paragraf 1:4 står det som exempel på förbjudna avtal: olika villkor tillämpas för likvärdiga transaktioner, varigenom vissa handelspartner får en konkurrensnackdel. I paragraf 7 talas om företags missbruk av företags dominerande ställning, som är förbjudet. Ett exempel är, att tillämpa olika villkor för likvärdiga transaktioner, varigenom vissa handelspartner får en konkurrensnackdel.

Det bästa för besöksnäringen på Gotland vore om Gotlandsbolaget nu erbjuder alla i branschen som vill, att köpa in sig i Gotland Promotion. Då blev det ett gemensamt ägt bolag, som gynnar hela näringen och inte ett konkurrenssnedvridande bolag grundat på färjemonopolet och som profiterar på alla andra.