Bredband åt alla på hela ön?

Kommunfullmäktige antog en bredbandsstrategi som ger alla på Gotlands landsbygd möjllghet att för 12 000 kronor få bredband via fiberoptikkabel. Det kan bidra till att utveckla öns landsbygd.

Kommunfullmäktige antog en bredbandsstrategi som ger alla på Gotlands landsbygd möjllghet att för 12 000 kronor få bredband via fiberoptikkabel. Det kan bidra till att utveckla öns landsbygd.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Politik2010-04-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fullmäktige behandlade också en bredbandsstrategi som ska säkra bredband med fiber runt om på hela Gotland. I Visby blir det bredband med fiber genom marknadens försorg, där lönar det sig att gräva ner fiberkabel.
Men på landbygden behövs ett samarbete mellan kommunen, staten, kanske EU och näringslivet. Och sedan får hushållen betala för att få sitt fiberbredband. Men sannolikt till en billigare penning än om de skulle betala marknadspriset. Nu kan varje hushåll komma undan med en anslutningsavgift runt 12 000 kronor och sedan välja operatör och omfattning på it-tjänsterna. För att ringa, surfa eller titta på tv.

Telia och hushållen
Det är sannolikt en rätt bra väg för de flesta att stärka landsbygdens möjligheter till utveckling med denna bredbandsutbyggnad. Kommunen behöver sannolikt inte satsa några pengar, max 30 miljoner kronor, om det inte går att få fram statliga eller EU-pengar. De som tar den stora kostnaden är Telia och alla hushåll som vill ha bredband via fiber. Genom denna lösning blir det möjligt för landsbygdens folk att få bra bredband.
Någon utbyggnad sker ju inte om operatören inte kan tjäna pengar. Telia har gjort sin marknadsanalys och inser att det finns inga pengar att tjäna på telefoni. Däremot finns det en enorm marknad att tjäna pengar på i den surfning som sker i hemmen.
Allt fler tjänster kommer, allt ifrån spel och vanlig surfning till att betala resor och andra tjänster och sköta bank- och börsärenden. Liksom konferenser via nätet. Därför satser Telia stenhårt på att bygga ut nätet och då är fiber det med största möjligheterna.
En viktig detalj i kommunens avtal med Telia är att nätet ska vara operatörsneutralt. Det får inte bli Telia, som får monopol på att använda det, så alla gotlänningar som får detta bredband också måste köpa Telias tjänster på nätet. Det måste vara öppet för varje hushåll att välja vilken operatör som helst, så att Telia får konkurrens och att priserna hålls nere för de månatliga it-tjänsterna.

Utveckla landsbygden
Alla partier var positiva till denna it-satsning, som borde öka möjligheterna för företag på landsbygden att utveckla sig. Särskilt viktigt är det att få bra bredbandsmöjligheter i de kommun- och servicecentra vi har, då dessa bidrar bäst till utvecklingen på resten av landsbygden.
Lilian Virgin (s) slogs för att tomtkön för villatomter skulle vara kvar och till fasta priser. Det finns bara 57 byggbara tomter på Gotland. Av dem är det ingen i Visby, där efterfrågan är störst.

Tomtkön avskaffas
Lilian Virgin ville ha kvar tomtkön som ett sätt att mäta efterfrågan och ge kommunpolitikerna tecken på att skaffa fram byggbara tomter. Med fasta priser, så utestängs inte de barnfamiljer med tunnare ekonomi, som inte har en chans om det blir marknadspriser och plånböckerna som avgör vem som får tomten.
Nu blir det dock ett avskaffande av tomtkön och marknaden får styra. Det röstade de borgerliga igenom tillsammans med miljöpartiet.