Bråk om kärnkraft

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2011-09-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lagom till Centerns stämma i helgen krävde Folkpartiledaren Jan Björklund att de borgerligas uppgörelse om energin skulle ändras. Det visade sig nämligen att Centern och Maud Olofsson varit skickligare förhandlare än kärnkraftskramarna i Folkpartiet. Centern hade fått in skrivningar om att nya kärnskaftverk bara fick byggas av de som idag äger de befintliga. Det förhindrar andra aktörer att bygga nytt. Och eftersom de nuvarande ägarna inte vill bygga ny kärnkraft, så blir det inga nya kärnkraftverk.

Det är ju faktisk politisk taktik i den högre skolan och jag fattar inte varför Maud Olofsson tog så mycket politiskt stryk av både egna partivänner som säger nej till kärnkraft och alla vi andra som kritiserat hennes svek mot kärnkraftsmotståndet. Varför sa hon inte som det var. Att det faktiskt inte skulle bli några nya kärnkraftverk. Var det för att hålla sig på god fot med näringslivet som hon låg lågt med detta kärnkraftsstopp?

När så Folkpartiledaren Jan Björklund upptäckte denna kärnkraftsbroms, krävde han omförhandling. Och både Maud Olofsson och nya Centerledaren Annie Lööf sa nej. Sedan gav sig Socialdemokraternas Håkan Juholt in i energispelet med en invit till blocköverskridande förhandlingar för att få en långsiktig och hållbar energipolitik för svensk tillväxt. Han har ju en poäng i att om två borgerliga partier träter om hur deras energiuppgörelse ska tolkas, så skapar det osäkerhet om den så viktiga energipolitiken. Helt klart vore det bra med en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken, så spelreglerna är klara långsiktigt.

Det borde gå att förhandla fram en energipolitisk uppgörelse med en klok avveckling av kärnkraften och storsatsning på elbesparing, vindkraft och solenergi. Den svenska industrin skulle kunna spara oerhörda mängder el genom ändrade processer. Sedan går det att bygga ut vindkraften, använda bioenergi och framför allt går det att få ut mer el ur solenergi.

Det bästa vore om Sveriges riksdag med stora majoritet tog beslut om att under ordnade former avveckla kärkraften, storsatsa på elbesparing och miljövänliga energikällor som biogas, vindkraft och solenergi. Kan Håkan Juholt och Annie Lööf tillsammans med Miljöpartiet forma en sådan energiuppgörelse?