Bra trängsel i dörren till Campus Gotland

Olle Jansson. Invigningstalar för Campus Gotland i juli förra året.

Olle Jansson. Invigningstalar för Campus Gotland i juli förra året.

Foto: ERIK ENGLUND WWW.ERIKENGLUN

Politik2014-07-16 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Man kan fokusera på det som en negativ nyhet, när söktrycket till utbildningar vid Campus Gotland är så högt att en rekordliten andel av de sökande kan antas. Trots att platserna blivit 20 procent fler än i fjol.

Själv tycker jag att det är en verkligt glädjande nyhet.

För det första är det ytterligare en bekräftelse på att samgåendet med Uppsala Universitet var klokt och att det bidragit till att göra högre studier på Gotland mer eftertraktade. Högskolan på Gotland var en mycket liten högskola med ett tveksamt kvalitetsrykte. Samgåendet med Uppsala gav möjligheter – som förbättring av renommé och verkliga kvalitetsförbättringar – som åtminstone hittills verkar infrias.

För det andra innebär ett ökat söktryck att Campus Gotland kan fortsätta växa. Och jag tror att det är bra om det inte går för snabbt. Jag tycker att Campus Gotlands rektorsråd Olle Jansson gav uttryck för rätt prioritering i gårdagens GA när han sade:

– Nummer ett när man ger högre utbildning måste vara hög kvalitet, och vi har bara en viss summa pengar att röra oss med. Det är jättesynd, och nationellt sett har man aldrig sagt nej till så många som vill studera som i år.

Med högt söktryck och god utbildning kan Campus Gotland anta studenter med goda förutsättningar för högre utbildning och därigenom bli ännu bättre. Med tiden kommer det naturligtvis att leda till att Campus Gotland också kan växa, i en takt där kvaliteten kan upprätthållas, även om det kanske inte går så snabbt som somliga skulle hoppas.

Kanske kan Region Gotland då också hänga med i ökningstrakten och hitta nya eller nygamla lösningar för att bereda studenter plats på en het och trång bostadsmarknad.

Nej, nyheter om högre utbildning som verkligen bekymrar mig är sådana som den i Dagens Nyheter i förrgår. Att man fortfarande kan komma in på lärarutbildningen med resultatet 0,05 på högskoleprovet (på en skala som går från noll till två). Detta vid högskolorna i Dalarna och Halmstad. Totalt i landet är det 123 nya lärarstudenter som antagits med resultatet 0,1 på högskoleprovet. De har alltså presterat marginellt bättre än en slumpgenerator skulle göra, när de svarat på provets flervalsfrågor.

Det är när nästan alla antas, oavsett förutsättningar och förkunskaper, som en utbildning verkligen har problem. Och lärarutbildningarnas problem är hela skolans och därmed allas problem.