Bra med rejäl tankepaus inom EU

Politik2005-06-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förslaget till ett nytt EU-fördrag, som ersätter lapptäcket Nice-fördraget, förutsätter att samtliga 25 länder antar det.
Även om tio länder hittills sagt ja till fördraget hjälper det föga när två viktiga "kärnländer" som Frankrike och Nederländerna gjort tummen ned.

Mellanstatligt fördrag
Det skulle inte ens ha någon betydelse om siffrorna vore 23-2 eftersom det handlar om ett mellanstatligt fördrag. Är inte alla med på tåget så kan det ändå aldrig lämna perrongen.
Därför är förslaget till nytt EU-fördrag dött i sin nuvarande form. Och några nya, senare folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna om samma fördragstext låter sig heller inte göras.
Återstår då bara en tankepaus och sedan framtagning av en ny fördragstext som sedan måste godkännas av samtliga 25 EU-länder. Men inte heller detta kommer att bli helt lätt.
Det går att säga redan nu. Men tids nog kommer det med något eller några års fördröjning. EU-projektet stannar upp, hämtar andan och möjligen och i bästa fall också tillåts få en tid av demokratiprocessande. Hela projektet måste modifieras så att det blir bättre förankrat bland EU:s 450 miljoner medborgare.
Inte minst därför att "snittytan" mellan mellanstatligt samarbete och överstatliga beslut inom EU är långt ifrån idealt. Här kan nog behövas lite justeringar på ett antal punkter i kommande EU-författningsförslag. Också därför behövs tankepausen.

Internt slitit med EU-frågan
Lägg därtill att tankepausen är bra också för den svenska socialdemokratin, som internt slitit med EU-frågan ända sedan Sveriges inträde. Också detta är bra för att regeringspartiets del, förutsatt att tiden nu används rätt.
Kraven på folkomröstning liksom en medlemsomröstning inom socialdemokraterna kan läggas åt sidan.
Rimligen kommer EU-frågan att spela en viss roll i kommande svenska riksdagsval hösten 2 006 och få en demokratisk prövning av svenska väljare. Detta oavsett om nu ett omarbetat EU-fördrag redan då ligger klart eller ej för en ny prövning i medlemsländerna.
Huvudprinciperna i ett sådant nytt fördrag kan ge bättre tid till en seriös prövning bland medborgarna i kommande tyska, svenska m fl förbundsdags- och riksdagsval.
Tyskland har ju nyval redan i höst och Sverige riksdagsval nästa höst och Frankrike ett viktigt presidentval år 2007. Ja, Finland har också riksdagsval år 2007.
Därför är det inte alls fel med en rejäl tankepaus nu inom EU, innan man på nytt samlar ihop sig till ett nytt och mera folkligt förankrat EU-fördrag.

Behövs ny EU-författning
Men EU behöver en ny författning som är mera begriplig än lapptäcket Nice-fördraget. EU behöver dessutom vara bättre folkligt förankrat och samtidigt medge ett mindre tungrott beslutsfattande, som underlättar och bejakar den utvidgning av EU till fler länder som man är inne i.
Kanske kommer det ändå något gott ut ur också den senaste EU-krisen.