Bra idé låta öst och väst mötas
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Just därför är det beklagligt att flera västeuropeiska medlemmar lyckades blockera den amerikanska ambitionen att möjliggöra ett Nato-inträde för såväl Georgien och Ukraina som Makedonien. Dessa länder måste nu vänta, åtminstone till nästa möte i december i år, och för den sistnämnda nationen på obestämd tid, med att bli en del av alliansens militärparaply. Någonting som underlättar för ett nynationalistiskt Ryssland att på nytt få kontroll över forna sovjetrepubliker.
Den ukrainske presidenten Viktor Justjenko förstår vad som kan stå på spel. Han kallade det faktum att de tre länderna överhuvudtaget är påtänka för medlemskap en "historisk seger" mot före detta Sovjetunionen. Tänk då vilken framgång och slutgiltig lösgörelse från kommunismen det skulle innebära att på allvar få komma in i den västerländska värmen.
Det finns ingen anledning för europeiska nationer som Tyskland att lägga krokben för östländers vilja att söka sig närmre Berlin, London och Washington och längre bort från Moskva. Att använda dessa länder som redskap för att markera mot den amerikanska Bushadministrationen, som av många européer anses ta sig alltför stora friheter i allianssamarbetet, är inte bara dumt. Det är också potentiellt farligt i en tid när Ryssland har återupptagit den gamla sovjetiska traditionen att låta raketbilar paradera på Röda torget.
I stället för att spela Putins regering i händerna bör Europa välkomna Georgien, Ukraina och Makedonien i Nato, som måste stå starkt också på 2000-talet. Idén om en försvarsallians som även inkluderar gamla kommuniststater är inte dum bara för att George Bush har kommit på den.
Allt detta sätter också sökarljuset på frågan om ett svenskt medlemskap. Regeringen tycks för tillfället ha stängt ned den diskussionen, men det finns goda skäl att noga överväga om inte Sverige borde låta sig inlemmas i Nato. Om ett nytt kallt krig i framtiden blir verklighet bör vi välja sida fullt ut, och inte som vanligt smyga med att vi tillhör den västerländska demokratins läger.