Bra förslag av Pigge

Politik2012-07-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går presenterades tre undersökningar som på olika sätt berörde konsekvenserna av en sänkt arbetsgivaravgift.

Det råder relativt stor politisk enighet om att det är ett bra sätt att få företag att anställa fler men som med så mycket annat är det svårt att hitta bästa modellen. Sänka generellt eller välja ut vissa grupper eller branscher?

Vid ett seminarium arrangerat av tanke-smedjan Fores i samarbete med Företagarna diskuterades i går de nya rönen som gav ett nytt perspektiv på debatten. Ett tungt vägande skäl och en vanlig inställning har varit att fördelarna med en sänkning av arbetsgivaravgiften skulle ätas upp av ökade löner.

En sanning som kunde nyanseras genom forskningsrönen som visade att så inte alls behöver bli fallet. Inte minst tror fackförbunden själva inte på en sådan koppling vilket visar sig i Företagarnas undersökning.

Det rimligaste är att den så kallade allmänna löneavgiften tas bort. Utöver lön betalar företagen drygt 30 procent (av lönesumman) i det som kallas "arbetsgivaravgifter". Cirka 9 procent av dessa 30 är en "allmänn löneavgift" som inte är kopplad till någon del i trygghetssystemen utan är ren skatt. En "osynlig" skatt.

Lennart Flood, professor i ekonomi vid Handelshögskolan Göteborgs universitet, förklarade att mindre och mindre av arbetsgivaravgifterna går till trygghetssystemen och mer och mer är ren skatt. Tillsammans med det totala skattesystemet är trycket högt på företagen och utgör en hämmande faktor på både anställningar och tillväxt.

Det nya i de rapporter som presenterades är alltså att samhällsvinsten totalt är stor, oavsett om lönerna stiger.

Det som krävs är till stor del politisk vilja och politiskt mod. I dag lider Moderaterna i det närmaste av beröringsskräck med allt som har med insatser riktade mot företag att göra, vilket är mycket, mycket märkligt. Det är ju i företagen som jobben skapas så det borde ligga linje med jobblinjen att jobba för möjligheten för företagen att anställa fler.

Näringsminister Annie Lööf (C) som deltog i seminariet lyfte fram just detta, tyckte det var uppfriskande med en ny balans i debatten med de nya forskningsrönen. Hon förklarade att hon fick många nya och starka argument att ta till i förhandlingarna inom regeringen inför kommande budgetförhandlingar.

Pigge Werkelin deltog också i seminariets panel och han föreslog att regeringen skulle utse Gotland som försöksområde för en sänkt arbetsgivaravgift.

Ett mycket bra förslag.

Även om Gotland inte är en direkt kopia av Sverige skulle ett två- eller treårigt försöksprojekt här visa hur en sänkning skulle slå igenom och hur näringslivet skulle reagera.

Det är i alla fall bättre än att sitta still i båten och inte göra något alls eller invänta ett folkligt stöd i varje fråga innan man agerar.