Moderaten Håkan Onsjö hade ställt en mycket viktig fråga till regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) på måndagens fullmäktige. Nämligen om hur politiker och medborgare kan få bästa möjliga fakta, information och beslutsunderlag från regionens tjänstemän.
Även om Åke Svensson självklart ska försvara regionens tjänstemän, så blev det en bra diskussion, som belyste det demokratiska problemet, att medborgare och politiker inte alltid kan få tillgång till den rätta informationen och faktaunderlaget inför förändringsbeslut.
Det var tydligt under barn- och utbildningsnämndens process om vilka skolor som skulle läggas ner. Tidspress och andra skäl gjorde att i vissa fall fick driftiga föräldrar fram den korrekta informationen, som politikerna borde ha haft att presentera för medborgarna. Vad det handlar om, är inte att regionen har inkompetenta tjänstemän, utan att nämndernas politiker måste kräva den information de behöver, för att kunna fatta korrekta och väl avvägda beslut.
Grunden i all demokrati är att beslutsfattarna, de politiskt valda, måste ha alla möjliga alternativ klara för sig och sedan välja det de tror är bäst för medborgarna. De ska både lyssna på medborgarna och driva den politiska linje de blivit valda för. Vilket ibland tvingar dem till impopulära beslut. I grunden har vi den svenska offentlighetsprincipen, som innebär att alla medborgare kan kräva all information som finns i regionen. Tjänstemän är skyldiga att lämna ut information, de kan bara vägra om det uttryckligen är sekretess, som sjukjournaler och liknande.
För att det ska fungera smidigt måste medborgare och politiker kräva av förvaltningscheferna, att de tar fram önskad information. Det är förvaltningscheferna som styr över alla tjänstemän, inte politikerna. Jag tror Gotlands politiker måste tuffa till sig rejält och kräva mer information och bättre underlag över alternativen, kostnaderna och konsekvenserna för barn, kvinnor och miljön, innan beslut tas.
Grunden i all demokrati är att medborgare och politiskt valda är väl informerade, kan diskutera alternativen och besluta. Bättre beslutsunderlag ger bättre beslut. Adekvata fakta stärker den gotländska demokratin.