Bra bonus bonus för statskassan

Politik2009-03-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är det bra eller dåligt med bonusar? Är så trött på frågan. Den går inte att svara på. Bra bonusar är bra. Dåliga bonusar är dåliga. När ledningen för AMF Pension får miljonbonusar samtidigt som pensionsutbetalningarna krymper är det inte bra. När en bank vill ha statligt stöd samtidigt som den delar ut bonusar till ledningen är det inte heller bra. Men när ett företag under flera år presterar bättre än konkurrenterna på världsmarknaden, ja då kan det vara klokt att premiera de som ligger bakom framgången.
Såg en intervju med Erik Penser nyligen. Minns inte i vilken kanal det var. Men jag minns att han hade vettiga synpunkter. För det första menade Penser att ett år är en alltför kort tidsperiod att basera ett bonussystem på. Det premierar stora risker och kortsiktighet. För det andra påpekade Penser att bonusar är den högst beskattade förmånen en arbetsgivare kan ge. Vilket genererar stora intäkter för statskassan.

För starka ägare kan bonusar vara ett långsiktigt verktyg för att stimulera företagsledningen att agera i ägarnas intressen. Men i Sverige har många av de stora företagen svaga ägare. Ägarinstitutioner som i sin tur också kan ha svaga ägare och mäktiga anställda företagsledningar. När företagsledningarna, i brist på starka ägare, kan diktera sina egna villkor kan bonussystemen också urarta i ren åderlåtning.

Det kanske inte är så dumt om en rejäl lågkonjunktur driver upp en opinion där man tvingas städa bland de värsta avarterna. Men det får inte urarta i en allmän och allomfattande avundsjuk ryggmärgsreaktion mot alla belöningssystem. Bara för JAG inte får någon bonus är det inte ALLTID fel när andra får det.

I förra veckan havererade samtalen mellan fack och arbetsgivare om ett nytt huvudavtal. Det stöp bland annat på att LO inte var intresserat av att resonera om principen "sist in - först ut" vid uppsägningar. En princip som kan vara särskilt problematisk för mindre företag som tvingas säga upp nyckelpersonal.
Finansminister Anders Borg var sedan ute och kallade arbetsgivarnas synpunkter på arbetsrätten för "ett lyxproblem" och menade att näringslivsföreträdarna var "tondöva".
I går fick han svar på tal av företagaren Torbjörn Egerhag i Svenska Dagbladet.
- Jag känner mig väldigt musikalisk i den här typen av frågor. Men vi lever i olika världar och tydligen behöver jag lägga energi på att förklara för finansministern hur det ser ut där ute i verkligheten.
Bra sagt. Och eftersom jag växte upp i Värnamo vill jag påpeka att Torbjörn Egerhag för några år sedan var ett duktigt kommunalråd (C) i företagarbygdens Värnamo.