Bostäder på gång

Nu är besluten tagna om att bygga många hyreslägenheter på A7-området. Nu måste byggkostnaderna pressas, så hyrorna blir drägliga.

Nu är besluten tagna om att bygga många hyreslägenheter på A7-området. Nu måste byggkostnaderna pressas, så hyrorna blir drägliga.

Foto:

Politik2011-09-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regionstyrelsens arbetsutskott har nu skjutit startskottet för att det ska byggas bostäder på gamla A7-området. Huvuddelen ska bli hyresbostäder till vanligt folk och äldre. Det som ligger närmast i tiden är markanvisning för Gotlandshem, så de redan 2013 kan börja bygga 70 hyreslägenheter. Det är bra.

Regionstyrelsens arbetsutskott uppdrar också åt byggnadsnämnden att sätta fart på detaljplanearbetet för området, så dessa nödvändiga planer finns framme. Det är i detaljplanerna som politikerna kan styra vad som ska byggas och till vilken kostnad. Jag hoppas det blir ett hårt tryck på att hålla nere byggkostnaderna och därmed hyrorna i de hyreslägenheter som ska byggas. Det går ju inte att bygga lägenheter, som förutsätter mycket goda inkomster eller att man har rätt att få bostadstillägg till halva hyran. Därför bör regionen som äger marken fundera starkt på att subventionera markpriset för att få fram hyreslägenheter med låg hyra.

Jag utgår ifrån att Gotlandshems styrelse, med ordförande Lilian Virgin i spetsen, nu kommer att ålägga bolaget att bygga billigt. Att sätta press på byggfirmorna och sätta nivåer för hyrorna och standard. Kräva att allt byggslarv bekostas av byggfirman och kräva miljö- och klimatsmarta lösningar som ger låga driftkostnader. Det måste gå att bygga billigare, utan att behöva ta till grov lönedumpning med anställda från andra länder, som utnyttjas genom låga löner och oreglerad arbetstid.

Regionstyrelsens arbetsutskott har också gett i uppdrag om markanvisning till ett byggbolag, som önskar bygga. Är det inte smartare att regionens politiker bestämmer behovet av att bygga för öns befolkning och sedan låter byggfirmorna tävla om vem som ska bygga till lägsta hyrorna. I jakten på lägre byggkostnader har man i andra städer i landet ordnat tävlingar om vem som kan bygga hyreslägenheter med lägst hyra.

Mycket av byggsektorns kostnader påverkas av skattesystemet och beslut i riksdagen. Men lokalt kan regionpolitikerna påverka genom detaljplaner och markpriser. Och genom att systematiskt pressa byggkostnaderna för att få lägre hyror. Jag hoppas tiden är förbi med slentrianmässiga anbud och att byggfirmorna och inte politikerna bestämmer byggandet och hyrorna.