Bortförklaringar är slöseri med tid

Politik2014-05-27 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bedrövligt. För en vän av Alliansen kan resultatet i EU-valet inte beskrivas på något annat sätt. Den enda positiva nyhet jag som kan kratsa ur askan är att samtliga allianspartier lyckades klösa sig kvar i EU-parlamentet. De dåliga nyheterna är desto fler. Till exempel:

Med preliminärt 13,6 procent blir Moderaterna bara tredje största parti, efter Socialdemokraterna (24,4) och Miljöpartiet (15,3).

Alliansen tar bara 7 av 20 mandat. Den samlade oppositionen, från Sverigedemokraterna (2) till Feministiskt Initiativ (1) erövrade de andra 13.

Valdeltagandet är preliminärt 48,9 procent (+5,1 procent sedan 2009). Av dessa 48,9 procent röstade som sagt 13,6 procent på Moderaterna. Av alla möjliga väljare var det således 6,65 procent som röstade på Moderaterna. En av 15!

36,1 procent röstade på Alliansen. Med tanke på valdeltagandet så var det 17,65 procent av alla möjliga väljare. En av sex!

Det är väl naturligt att borgerliga företrädare studsar inför valresultatet och famlar efter förklaringar. Det är heller inte så konstigt om de försöker rädda ansiktet när de ska besvara journalisternas frågor.

Jag hoppas att Alliansens partier internt ägnar sig åt något annat än att lista olyckliga omständigheter som de fallit offer för.

EU-valet blev ovanligt ideologiskt och det var en strid som de borgerliga inte klarade så väl som de borde. Under drygt sju och ett halvt år i regeringsställning har man satsat mer på positionering och på att bygga förtroende än på opinionsbildning. Det straffar sig extra hårt i en valrörelse där man inte behöver frukta att vinnarna ska behöva ta ansvar och bilda regering. Men det är naturligtvis ett problem även i valet till riksdagen och regionfullmäktige i höst, att så få funnit det mödan värt att rösta borgerligt i EU-valet. I längden vinner man inte var enbart på att framstå som hyggliga och ansvarsfulla administratörer.

Det finns gränser för hur mycket man hinner göra åt den bristen när det inte ens är fyra månader kvar till nästa val. Det är inte kört, valet i höst har helt andra förutsättningar än EU-valet. Men det finns anledning till självprövning. Kanske behövdes en sådan här smäll för att den ska komma till stånd.