Borgerligheten mot fattigdom
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Brittiska skolelever präglas i en hög utsträckning av bristande kunskaper i de mest grundläggande ämnena. Nära två miljoner ungdomar använder kokain och så kallat "binge drinking", kraftig och hetsig alkoholkonsumtion, är ett fenomen som blir allt vanligare bland framför allt unga flickor. Och när det gäller antalet uppbrutna familjer och födslar utanför äktenskapet är Storbritannien ett av de värst drabbade länderna, överträffat endast av Frankrike, Danmark och - Sverige.
Dåliga familjeförhållanden är oftast orsaken till större sociala problem. Människor som har sett sin familj splittras löper enligt rapporten en 75 procent större risk att misslyckas i klassrummet och en 70 procent större risk att fastna i drogmissbruk.
Allt detta reflekteras i livet i de brittiska storstäderna, där en ny underklass plågad av okunskap, fattigdom och missbruk, växer fram. Och en rad tecken vittnar om att denna nya samhällsklass är i färd att sätta sin prägel på omgivningen. Våldet har blivit alltmer påtagligt, språket har förslappats och klädseln har i allmänhet blivit mer vårdslös. En utveckling som är tydlig också i Sverige.
Förr var det vänstern som gick i spetsen för arbetet mot social utslagning, maktlöshet och misär. Men Torypartiet visar bland annat genom sin ambitiösa rapport att det är i färd att förändras. Efter att ha vunnit striden för marknadsekonomi, och på så sätt bidragit till ekonomisk utveckling i Europa och världen, vänder borgerliga politiker nu äntligen blicken mot samhället och den kultur som frodas där. Att verka för att människor ska lyfta sig ur fattigdom och missbruk, och för att familjer ska vara tillsammans, är ett viktigt uppdrag för 2000-talets borgerlighet.
Inga andra frågor ligger så nära människors vardag. En kraftfull socialpolitik är ett sätt för borgerliga partier att göra sig relevanta för väljarna. Moderaterna och folkpartiet talar ibland svävande om det så kallade utanförskapet. Det är en början. Men de måste även, tillsammans med centern och kristdemokraterna, med tydlighet ställa till exempel äktenskapet, ungdomars utbildning och kampen mot droger i centrum. Här, och inte nödvändigtvis i finansministerns kurvor och kalkyler, finns nyckeln till en Alliansseger i nästa val.