Borgerlig klappjakt på de sjuka

I tisdags berättade GA om hur två sjuka kvinnor behandlades av den borgerliga regeringen. Kvinnorna jagades av Försäkringskassan och hade ont om pengar. De borgerligas klappjakt på sjuka är en del av de ökande klyftornas Sverige.

I tisdags berättade GA om hur två sjuka kvinnor behandlades av den borgerliga regeringen. Kvinnorna jagades av Försäkringskassan och hade ont om pengar. De borgerligas klappjakt på sjuka är en del av de ökande klyftornas Sverige.

Foto: Fotograf saknas!

Politik2010-09-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Både Mats Linder i GA och Eva Bofride på Gotlänningens ledarsida har klagat på mina verklighetsbeskrivningar av tillståndet i Sverige efter fyra år av moderatdominerat borgerligt styre.
Jag vet inte om de inte ser hur klyftorna har ökat mellan dem som har det svårt och de som har gått om pengar. Eller om de inte vill se.
Jag förstår att de inte vill ha en diskussion om att valet är ett ödesval mellan två olika samhällstyper.
Ett solidariskt välfärdssamhälle där alla bidrar efter förmåga och får efter behov eller ett egoistiskt skattesänkarsamhälle där var och en betalar efter egen plånbok för hur mycket sjukvård och barnomsorg man har råd med. Men det är detta valet handlar om. Valet mellan två olika ideologiska samhällsmodeller.

Två sjuka kvinnor
För att visa hur verkligheten ser ut för de sjuka tar jag en bild från GA:s framsida i tisdags. Två sjuka kvinnor berättar om hur de jagas av Försäkringskassan och inte får några pengar för de anses ha arbetsförmåga. Trots att de av flera läkare fått intyg på att de inte kan ta heltidsjobb på grund av sjukdom.
Nu är det inte Försäkringskassan som är elak. De följer bara de regler som den borgerliga regeringen beslutat om. De regler som säger, att när man varit sjukskriven ett år så slår stupstocken till och man blir utförsäkrad och överflyttade till Arbetsförmedlingen.
I år har cirka 17 000 sjuka blivit utförsäkrade från sin sjukpenning och lever i oro över sin ekonomi och sena utbetalningar från Försäkringskassan. Av alla de som utförsäkrats har cirka tio procent fått och klarat någon form av arbete. Resten är så sjuka att de inte kan arbeta. Vad de främst behöver är medicinsk rehabilitering inte en ekonomisk piska av fattigdom, som tar all kraft och skapar oro så rehabiliteringen försvåras.

En mänsklig rehabilitering
Nu var rehabiliteringen i sjukförsäkringen inte bra förr heller. Men Socialdemokraterna och de rödgröna är överens om att satsa stort på en mänsklig rehabilitering, utan de borgerligas stupstock. Och de inser att sjuka blir inte friskare om de blir fattigare. Därför vill de rödgröna förbättra sjukförsäkringen.
De borgerliga tycks tro att många sjukskrivna myglar och är sjuka istället för att arbeta. Därför tvingas Försäkringskassan att jaga de sjuka och ta av dem sjukpenningen.
Kanske tror de borgerliga att de sjuka blir friskare av att bli fattigare. Sedan behöver de borgerliga pengar för att sänka skatterna till de rikaste.
Avgifterna till sjukförsäkringen, som ingår i de sociala avgifter som arbetsgivarna får betala, är nämligen nu mycket högre än vad som betalas ut till de sjuka.

Fattigdom och oro
Sjukförsäkringen beräknas gå med överskott de närmaste fyra åren med cirka 63 miljarder kronor. Det är pengar som de borgerliga vill använda till att sänka skatterna för de som tjänar mest.
Oron för att bli sjuk och hamna i den borgerliga stupstocken med medföljande fattigdom är något som upprör och berör.
Det är de sjuka som med sin fattigdom och oro fått betala för de skattesänkningar, som de välbeställda fått. Detta är ett tydligt bevis på en orättvis borgerlig politik som ökar klyftorna i Sverige.
Detta är en verklighet som sjuka och deras anhöriga upplever på Gotland och i riket. Väldigt många som jobbar på Försäkringskassan mår illa av att behöva utföra den borgerliga jakten på sjuka.
Därför är höstens val ett ödesval.