Borgerlig jobbpolitik i haveri
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu framgÄr det nÀmligen att regeringen inte alls tror sig kunna nÄ mer Àn pÄ sin höjda halva vÀgen nÀr det gÀller att sÀtta "utanförskapets" arbetslösa, lÄngtidssjuka och andra i jobb igen under nu löpande mandatperiod. DÀrför börjar de redan nu prata om att de behöver minst en mandatperiod till för att genomföra vad de lovade i valrörelsen 2006.
Hur Àr det dÄ med den sÄ omtalade jobbgarantin? Jobb- och utvecklingsgarantin för arbetslösa som stÀmplat i 300 (450 för smÄbarnsförÀldrar) dagar, hÀnger ocksÄ den nu riktigt i luften.
Behöver utbildning
Det avslöjades i en debatt nyligen mellan arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) och LO-basen Wanja Lundby-Wedin.
Wanja Lundby-Wedin menar att nystartsjobben gagnar endast en mindre andel av de grupper dÀr det krÀvs subventioner för att ta sig in pÄ arbetsmarknaden. Jobb- och utvecklingsgarantin, som blir nÀsta steg, fÄr inte bli ett tom skal. MÀnniskor som varit utan jobb lÀnge behöver kanske komplettera sin utbildning. Hur ska det gÄ till och var finns pengarna?
Cirka 10 000 kronor per plats gör omkring sex miljarder kronor pÄ helÄrsbasis, konstaterade LO-basen. Littorin sÄg dÄ nÀrmast ut som ett frÄgetecken.
Alternativet heter vÀl socialbidrag. Och dÄ fÄr kommunerna betala kalaset pÄ sina socialbudgetar.
Det hÀr minst sagt skakiga lÀget gör att inte bara de arbetslösa har orsak att kritisera den nya regeringen. Alla som fÄr lön den 25:e varje mÄnad pÄ det nya Äret 2007 kommer inte att hoppa högt av glÀdje.
VÀrst för deltidsanstÀllda
Flerdubblade, ökade mÄnadsavgifter och inget skatteavdrag för a-kasseavgiften och fackavgiften gör att mycket försvinner av det sÄ kallade jobbavdraget (skattesÀnkningen). Nettot blir tÀmligen litet för mÄnga. Och de deltidsanstÀllda och lÄgavlönade fÄr knappt nÄgon skattesÀnkning alls nÀr den höjda a-kassan Àr betald.
De som hörde Fredrik Reinfeldts mÀrkliga svar pÄ frÄgorna i TV-programmet Agenda söndagen den 21 januari mÄste vara vÀldigt moderatfrÀlsta för att kÀnna sig helt lyckliga över statsministerns mÀrkliga svar. Studenter som inte lÀngre fÄr del av a-kassan under sommarlovet uppmanas att bli "Ànnu mer aktiva" att söka sommarjobb. Som om de skulle ha varit lata hittills.
En regering som sprider misstro och vars utgÄngspunkt Àr att arbetslösheten stiger om a-kassan höjs kan inte rÀkna med stort publikstöd.
De senaste opinionssiffrorna Àr inte överraskande. Snarare logiskt för en högerregering som stÄr allt mera naken och handfallen inför utvecklingen.
Den borgerliga alliansen slog socialdemokraterna pÄ deras hemmaplan och vann valet pÄ fler jobb.Men nu tonas förvÀntningarna ner. För att nÄ full sysselsÀttning krÀvs en mandatperiod till. Trots brinnande högkonjunktur kommer det nÀmligen inte att gÄ att nÄ det som kan kallas full sysselsÀttning före nÀsta val. För det krÀvs ungefÀr 500 000 nya jobb.
"Det gÄr inte att strukturellt sÀkra full sysselsÀttning genom ÄtgÀrder pÄ ett till tvÄ Ärs sikt. För det krÀvs arbete i Ätminstone tvÄ mandatperioder", sa exempelvis finansminister Anders Borg i helgen i ekots lördagsintervju.
VÀljarna genomskÄdar
Han Àr nöjd om sysselsÀttningen ökar med 200 000-300 000 nya jobb fram till 2010. Finansministern hoppas att regeringen kan vinna nÀsta val pÄ ett program för lika mÄnga jobb till mellan 2010 och 2014. Moderaterna vill med andra ord köra 2006 Ärs valrörelse i repris i valet 2010. Kommer inte vÀljarna genomskÄda det tricket?
Kommer den socialdemokratiska oppositionen verkligen lÄta högeralliansen försöka komma undan med nÄgot sÄdant?