Bokslutens tid är inne i Tyskland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Filmen "Undergången" i regi av Oliver Hirschbiegel går nu med en mycket porträttlik och lysande spelande Bruno Ganz som gestaltar nazistdiktatorn Adolf Hitlers sista tid i bunkern under Rikskansliet i Berlin några dagar i slutet av april 1945 innan röda armén krossar de sista resterna av hans tusenåriga rike.
Filmen är mycket sevärd och en enig kritikerkår har med rätta höjt Bruno Ganz till skyarna för prestationen i "Undergången".
Moget att göra bokslut
Hirschbiegels utmärkta film är bara ett av många exempel på att Tyskland nu, så här 60 år efter krigsslutet och nazirikets sammanbrott nu är moget att göra bokslut och själva dokumentera sin historia.
Lärdomen av den senaste tidens filmer och böcker som historikern och chefen för tyska tv-stationen ZDF:s historieredaktion Guido Knopps "Befrielsen" och andra, är att Tyskland nu är moget att göra bokslut.
Budskapet i Knopps bok är klart. När tyskarna väl hade fört Hitler till makten den 30 januari 1993 kunde de inte bli av med honom med demokratiska medel. Mot diktatorer som honom gäller samma budskap idag som då: Det gäller att ingripa i tid och innan det är för sent!
Enligt Guido Knopp var det en nödvändighet att tyskarna fick hjälp utifrån och att landet slogs till spillror för att bli befriade från nazistyret.
Men priset blev högt. 130 städer jämnades med marken och fler tyskar dog efter sommaren 1944 och fram till kapitulationen den 8 maj 1945 än under de fem åren innan dess.
- För tjugo år sedan hade det varit omöjligt att ge ut en bok med titeln "Befrielsen", konstaterar Guido Knopp. Men det som inte ännu var möjligt att beskriva år 1985 har blivit möjligt nu år 2005.
Egna krigserfarenheter
Nu 60 år efter kapitulationen 1945 och i takt med att krigsgenerationen dör bort, så går det nu att göra upp med allt från egna krigserfarenheter till frågan om hur föräldragenerationen agerade under nazismen.
Först nu är Tyskland - sedan muren föll och östra och västra Tyskland enades igen - moget att 60 år senare blicka tillbaka och erkänna att man nog behövde hjälp utifrån för att man inte själva klarade av att göra sig av med den nazistdiktatur, som fördes till makten den 30 januari 1933. Det menar historikern Guido Knopp och många med honom.
Floden av böcker
Också i Tyskland är nu efterkrigshistorien slut en gång för alla. Floden av böcker, dokumentärer och filmer visar detta.
Symboliskt tar efterkrigstiden slut i Tyskland i och med att förbundskansler Gerhard Schröder och Rysslands president Vladimir Putin den 9 maj i Moskva högtidlighåller minnesdagen över den tyska kapitulationen.
Därför är det inte mer än rätt att Tyskland nu dokumenterar sin historia innan krigsgenerationen helt har dött ut - med hjälp av filmer som Oliver Hirschbiegels "Undergången" och historikern Guido Knopps "Befrielsen. Krigsslutet i Europa 1945" (Historiska Media).
Se och läs dem. Gärna också ihop med exempelvis den brittiske historikern Anthony Beevors "Stalingrad" och "Berlin" som båda är lysande bra historiedokumentärer.