Blir en gotländsk ödesfråga

En viktig del i kampen för bra Gotlandstrafik i framtiden är Åke Svenssons samtal med infrastruktminister Catharina Elmsäter-Svärd (M). Frågan är om Gotland ska kräva att Gotlandstillägget ska vara kvar för att hålla nere fraktpriserna. En ödesfråga som diskuterades på fullmäktige igår.

En viktig del i kampen för bra Gotlandstrafik i framtiden är Åke Svenssons samtal med infrastruktminister Catharina Elmsäter-Svärd (M). Frågan är om Gotland ska kräva att Gotlandstillägget ska vara kvar för att hålla nere fraktpriserna. En ödesfråga som diskuterades på fullmäktige igår.

Foto:

Politik2011-12-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Brittis Benzler (V) uttryckte sin oro för resultatet av nästa upphandling av Gotlandstrafiken, när hon på fullmäktige igår sa att det blir de närmaste årens ödesfråga. Som alla gotlänningar vet är Gotlandstrafiken med turtäthet, biljettpriser och fraktpriser avgörande för öns framtid, tillväxt och utvecklingsförmåga.

Det var Ola Lindvall (C) som frågade Åke Svensson (S) om vad han gör för att få så låga fraktpriser som möjligt. Ola Lindvall var i stort sett nöjd med Åke Svensson svar.


Gotlandstillägget kvar
Men när Ola Lindvall kommenterade fraktprisfrågan så var det tydligt att han helst vill ha Gotlandstillägget kvar. Medan flera andra talare, bland annat Gustaf Hoffstedt (M), menade att ingen talar sig varm för Gotlandstillägget. Men egentligen gjorde Ola Lindvall det.

För han menade att det var bevisat att Gotlandstillägget är bra. När man sänkte Gotlandstillägget från 0,6 procent till 0,4 procent, så höjdes fraktpriserna med 20 procent. Och han menade att det krävs regleringar för att hålla nere fraktpriserna till Gotland.

Gotlandstillägget är inte några skattepengar, utan det är alla fraktköpare i hela Sverige som till några speditionsfirmor får betala 0,4 procent i tillägg på fraktpriserna i hela landet. Det är alltså en marknadslösning, där marknaden kompenserar de dyrare gotländska fraktpriserna.

Gustaf Hoffstedt ville ta bort Gotlandstillägget, men hade ingen lösning på hur man skulle klara de gotländska fraktpriserna på en nivå som inte slår ut öns näringsliv.

Medan öns andra riksdagsledamot Christer Engelhardt (S) på olika sätt har motionerat i riksdagen varje år för att lyfta fram hur viktig Gotlandstrafiken är. Ytterst är naturligtvis ödesfrågan Gotlandstrafiken en politisk fråga. Det gäller för regionen och alla dess politiker att påverka sina rikspolitiker, så regeringen och riksdag inser sitt ansvar för Gotlandstrafiken. Och att det inte bara är en trafikfråga, utan en tillväxtfråga och regionalpolitisk fråga.


Pratat med ministern
Därför har Åke Svensson träffa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och gjort klart för henne de gotländska ståndpunkterna.

Åke Svensson framhöll också igår hur viktigt det är att gotlänningarna är eniga om hur de vill ha trafiken. Annars kan regeringen utnyttja splittringen och Gotland får sämre trafik. För alla regeringar har strävat efter att sänka kostnaderna för Gotlandstrafiken. Frågan är om enigheten är total om att ta bort Gotlandstillägget? Ola Lindvall, som haft sin gärning inom LRF och känner väl till de små fraktköparnas problem, verkade vilja ha Gotlandstillägget kvar.


Ändra öns synpunkter?
Medan supermoderaten Gustaf Hoffstedt vill ta bort det, utan att ha någon lösning på hur man stoppar de då höjda fraktpriserna. Och var står egentligen Socialdemokraterna. De har också velat ta bort Gotlandstillägget.

Kanske det är dags att komplettera de gotländska synpunkterna om fraktpriserna med att slåss för att behålla denna utmärkta marknadslösning på fraktprisfrågan för Gotland?!