Blir allt som det alltid varit?

Politik2012-02-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Centraliserig och stordrift har under lång tid omdanat samhället. Globalt, i Sverige och på Gotland.

Regionerna runt Stockholm, Göteborg och Malmö växer på fastlandet och inflyttningen till Visby fortsätter. Senaste statistiken visar att 2011 har Visby ökat med 241 personer och landsbygden minskat med 202. En långvarig trend har fortsatt. Befolkningsökningen stannade vid 39 och målet att nå 65 000 år 2025 framstår som helt orealistiskt.

Går det att bryta den här utvecklingen? Varför blev det så här? Kan en förklaring vara centraliseringen av makten i kommunen? Var står Centern som tidigare gav röst åt landsbygdens folk? Centern, som tidigare arbetade för decentralisering har inte lyckats påverka att "sotdöden" på landsbygden fortsätter, riktar sig alltmer mot den befolkning som bor i städerna eftersom 80 procent av väljarunderlaget finns i städerna i riket. Kanske 40 procent här på Gotland. Vad vill Centern på Gotland?

Ska Centern på Gotland fortsätta "att stå i mitten och vara lagom" medan "sotdöden" fortsätter?

Fram till år 1952 hade vi 92 landskommuner som blev 12 kommuner + Slite köping samt Visby stad.

1971 slogs kommunerna samman till en enda kommun och 2011 blev det en region. Småkommunerna blev till en enda på Gotland och mycket styrs numera från Visby, Stockholm och Bryssel. Den nära kontakten mellan politiker och medborgare är borta.

I valet 1976 hade centern sina högsta siffror, 24 procent, att jämföra med 42 procent för Socialdemokraterna. En del av oss minns Thorbjörn Fälldins dueller med Palme om kärnkraften som gav utslag i valet.

Men det var inte enbart kärnkraften som fanns på plakaten. Där stod även slagord som:

* Jämlikhet

* Bättre miljö

* Decentralisering

Jämlikheten har sedan dess blivit bättre liksom miljömedvetenheten men decentraliseringen har ersatts av en centralisering. Det går inte att gå tillbaka till den tiden. Fälldins argumentering för decentralisering betydde mycket för mitt beslut att återvända till Gotland 1979 efter 20 år på fastlandet. Det skapades en "grön våg" i landet. Varför talar inte Centern längre om decentralisering som på Fälldins tid? Då hade (C) 24 procent av rösterna och uppfattades som landsbygdsbefolkningens röst. Nu har (C) 6 procent av rösterna och landsbygdsprofilen är borta tycker jag!

Eftersom 80 procent av befolkningen nu bor i tätorter söker man röster i stadsmiljön genom att rikta sig till småföretagen med paroller som "Stad och land-hand i hand" samtidigt som landsbygden avfolkas. Gotland behöver mer av decentralisering och här kan serviceorterna bli betydelsefulla för landsbygdens fortsatta utveckling.

Kan serviceorterna (Fårösund, Slite, Lärbro et cetera) bli de lokala "kraftverk" som utnyttjar landsbygdens resurser så att befolkningen ökar såväl på landsbygden som i Visby? Kan vi få tillbaka lite av den närhet som fanns på "småkommunernas" tid? Frågan är om det fortfarande finns en politisk vilja att decentralisera? Vad vill Centern som tidigare (1976) hade decentralisering som slagord? Kan serviceorterna få en ny roll?