Folkpartiets förslag till ny arbetsmarknadsmodell är ett erkännande av det kapitala misslyckandet av den borgerliga regeringens jobbpolitik. Genom att förstöra a-kassan och höja avgifterna för yrkesgrupper med hög arbetslöshet, skulle det sätta en press nedåt på lönerna i dessa grupper. Men de höga a-kasseavgifterna har inte påverkat lönebildningen.
Så nu vill Folkpartiet sätta stopp för denna omvända fördelningspolitik, där låglönegrupperna fått betala 400 kronor i månaden i a-kasseavgift, medan ingenjörer klarat sig på 80 kronor i månaden i avgift.
En annan del i alliansregeringens urholkning av a-kassan är att taket ligger kvar, så att idag en bråkdel av de arbetslösa får 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Det är bara de som tjänar 18 000 kronor i månaden eller mindre som får 80 procent av lönen i a-kassa. Nu vill Folkpartiet höja den gränsen till 27 500 kronor i månaden i lön.
Frågan är dock om Folkpartiet får med sig Moderaterna på denna förbättring av a-kassan. En hörnsten i finansminister Anders Borgs jobbpolitik har ju varit att det ska straffa sig att inte arbeta, genom en mycket dålig ersättning från a-kassan. Om Folkpartiet nu vill förbättra a-kassan, så kommer väl Moderaterna beskylla Folkpartiet för att lämna jobblinjen och gå in på bidragslinjen.
Den andra delen av Folkpartiets förslag känner vi igen. De vill försämra arbetsrätten. Vid uppsägningar ska inte anställningstiden, utan kompetensen avgöra vilka som får sluta. Dock ska inte arbetsgivarna helt godtyckligt få avgöra vilka de vill ha kvar, utan de måste i förhandlingar med facket bevisa vilka kompetenser de vill ha kvar. Det är alltså som det i praktiken oftast är idag.
Facket kommer aldrig att sabotera företagens fortlevnad genom att enögt driva anställningstiden och därmed tvinga bort viktiga nyckelkompetenser. Som vanlig gör Folkpartiet, som Centerpartiet, Lagen om anställningsskydd till ett problem, som den inte är. I förhandlingar med facket kan ideallösningar oftast uppnås.
Folkpartiets förslag ska nog ses som ett desperat försök att rädda röster och slippa åka ur riksdagen. Jan Björklund sa inget om förslaget att slå ihop de fyra borgerliga partierna till ett. Men den utvecklingen vi kanske möter efter valet 2014, om bara Moderaterna finns kvar i riksdagen.