Björklunds ålderdomliga förslag

Utbildningsminister Jan Björklund pekar med hela armen när han vill införa skolk i betyget. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

Utbildningsminister Jan Björklund pekar med hela armen när han vill införa skolk i betyget. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2010-08-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Enligt en undersökning gjord av Novus blir skolfrågan en av de viktigaste i höstens val. Jan Björklund (fp), utbildningsminister, presenterade i veckan ytterligare ett förslag där skolk skall införas i elevers högstadie- och gymnasiebetyg.
I tidigare debatter har Björklund även öppnat för betyg i ordning och uppförande. Björklund, folkpartiet och regeringen håller på att skapa en ålderdomlig bestraffningsskola i 2010:s moderna Sverige.

Kontraproduktiv politik
GT har under Almedalsveckan skildrat en arg generaldirektör för CSN, Kerstin Borg Wallin, angående det ökande skolket i Sverige och inte minst på Gotland som är bland det värsta i Sverige.
De elever som skolkar lider självklart större risk att inte klara kursmålen eftersom lärarledd undervisning visat sig vara den mest effektiva vägen att lära sig, men då ställs krav. Lärartätheten måste öka, lektionerna måste vara mer betydelsefulla och varje elev måste bli sedd efter sitt behov.
Björklunds idé om att "piska" in elever i klassrummet genom att bestraffa dåligt beteende med ytterligare ett IG i betyget tror jag är direkt kontraproduktivt. Istället bör fler lärare anställas, ytterligare pengar satsas på skolor och en individuell studieplan upprättas för varje elev, inte bara för de med svårigheter. Denna ekvation blir dock omöjlig för Björklund och regeringen att få ihop när skattepengarna ständigt minskar.
Jag har precis gått ut gymnasiet, i en av Gotlands värsta klasser antar jag. Vår klass hade högst frånvaro på Richard Steffengymnasiet, resultatet... näst högst betyg av alla avgångsklasser.
Hur kommer då det sig? Jag, med många av mina vänner såg väldigt annorlunda på detta problem. Under gymnasietiden har vi blivit fostrade att arbeta självständigt och att ta eget ansvar, någon som många av oss uppfattade som ansvar under frihet.
Vi valde själv hur vi disponerade vår tid och VAR vi utförde arbetet. Jag ser hellre en ökad tolerans av skolan där elever tillåts arbeta på platser som själv stimulera dem.
För de elever som behöver extra stöd eller tillfällig hjälp skall en lärare och ett klassrum alltid stå till förfogande men de elever som kan nå upp till kursens utsatta mål genom att arbeta hemma, varför skall de bestraffas i betygen?

Ett tydligt alternativ
Att elever uppnår kursens mål måste vara det mest intressanta för skolan, inte hur man tar sig dit. Jag är dessutom övertygad att detta leder till en förbättrad arbetsmiljö för eleverna, både i klassrummen och på annan plats. Björklund pratar så gärna om den svenska "flumskolan" som Socialdemokraterna byggt upp och stoltserar med förslag för att få ordning och reda igen.
Frågan är då om elever i fler ämnen skall kunna bestraffas, i hur ofta man är i skolan och hur man beter sig där, eller om man faktiskt skall individualisera skolan efter varje elevs behov för på så sätt öka utbildningsnivån i samhället och få fler elever att gå ut med fullständiga gymnasiebetyg?
Jag ser två tydliga alternativ, för mig är Socialdemokraterna med samarbetspartier ett modernt, humant och långsiktigt alternativ.