LEDARE
Hoppas ni läser Susanne Nyströms text om skolan och politiken här intill. Jag håller med henne i vartenda ord och det som särskilt fastnar är när hon konstaterar: ”... de framgångsrika skolsystemen ligger i länder där hela samhället präglas av att kunskap och bildning är viktigt. Så är det inte i Sverige, vars bildningsideal befinner sig på samma sluttande plan som Pisa-resultaten”.
Det fanns en tid för inte så länge sedan där det fanns ett förakt för annan bildning än den akademiska. Hade man ingen formell utbildning så var man inget att räkna med, hur duktig man än var på det man gjorde. I dag är det tvärtom, det finns ett bildningsförakt där det inte längre är så noga med kunskap och fakta. Vad man tycker om saker och ting är viktigare än att presentera fakta.
Använder en skribent ett ord som läsaren inte vet vad det betyder är det skribenten som borde ha använt ett enklare ord, inte läsaren som borde slå upp och lära sig ett nytt.
Hur förväntas barn och unga tillskansa sig kunskaper när kunskap och bildning värderas så lågt av deras omvärld?
Elevernas ifrågasättande och kritiska förhållningssätt till kunskap och fakta är viktigt att stödja och uppmuntra men lika viktigt är att eleverna vet vad de förväntas uppnå för att klara målen. Inte i huvudsak för att få högsta möjliga betyg men för att de ska lära sig det som förväntas.
Att värna bildning och kunskap innebär inte att vända ryggen åt alla som av olika anledningar har svårt att ta till sig formell undervisning. Det handlar mer om att anpassa undervisningen till elevernas olika förutsättningar. Och det är ju här det blir krångligt. Man ska inte dela in barn och ungdomar från hur de tar till sig undervisning, det skapar helt onödiga barriärer och vi vet att ju mer vi delar upp oss, desto större blir avstånden mellan människor.
Men det gäller också att inte göra allt till ett ”problem” så fort någon avviker från normen eller den standardmodell som de flesta elever förväntas följa.
Debattören Göran Gredier skrev för drygt ett år sedan: ”Begreppet bildning tillåter inte konflikter och maktperspektiv. Bildning är statiska faktakunskaper, bortom all allvarlig diskussion, eller belevade referenser att markera status med”.
Jag håller verkligen inte med. Men jag gör förmodligen inte heller samma definition av bildning som Greider gör.