Besöksnäringens 127 000 jobb kan bli ännu många fler

Politik2006-05-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Besöksnäringen är en utpräglad småföretagsbransch med stor betydelse för sysselsättningen i många regioner.
Inte minst så på Gotland, Stockholms skärgård, fjällvärlden i Jämtland samt Norr- och Västerbotten med flera regioner. Besöksnäringen är sysselsättningsintensiv och skapar hela tiden nya jobb. Inte minst då olika slag aktiva upplevelser av olika slag. Unika koncept som Jukkasjärvi ishotell och annat likande.

Omsätter 167 miljarder
Ett ökat antal utländska besökare till olika delar av vårt land, jagande och fiskande kontinentaleuropéer, vandringsturister och så vidare, får direkt positiva effekter på vår sysselsättning. På så sätt har det den den senaste tioårsperioden tillkommit över 30 000 arbetstillfällen inom besöksnäringen i vårt land.
Turismen omsätter numera årligen cirka 167 miljarder kronor och det motsvarar drygt 2,5 procent av Sveriges BNP.
Men kan det relativt regniga Irland ha en andel på 6 - 6,5 procent av landets BNP inom enbart besöksnäringen, borde också Sverige kunna öka sin andel och branschens sysselsättning på motsvarande sätt.
Nuvarande andel sysselsatta inom den svenska turistnäringen på 127 000 helårsarbeten borde med aktivare marknadsföringsinsatser och "smartare besöksnäringskoncept" kunna växa åtminstone till det dubbla; eller mer.
Branschen är viktig inte minst för ungdomar, eftersom turistnäringen har en högre andel sysselsatta ungdomar än många andra branscher.
Turismen har ännu mycket större potential att växa. Med vår på många sätt unika natur, rika djurliv och flora samt relativt glesa befolkning, finns goda förutsättningar för en ännu starkare turistnäring.
Det finns i vårt land en stor potential för att åren framöver ta en större andel av den globala marknaden. Men det förutsätter att Sveriges förmåga att "vässa" marknadsföringen och att konkurrensen med andra länder blir ännu lite bättre.

Bättre marknadsföring
För att öka antalet utländska besökare i Sverige föreslog regeringen i vårpropositionen en treårig särskild satsning om totalt 30 miljoner kronor för att finansiera stärkta marknadsföringsinsatser utomlands.
Tanken är att medlen ska användas för marknadsföring med fokusering på för Sverige viktiga marknader och på intressanta svenska turistmiljöer värda att särskilt lyfta fram.
Dit hör rimligen Gotland/Fårö, Stockholms skärgård, våra fjällregioner och våra goda jakt- och fiskeområden.
Men det kan också gälla studiebesök på våra - i ett internationellt perspektiv - goda vårdcentraler, barnstugor, ekologiska jordbruk och annat som till exempel japaner, kineser med flera börjar bli allt mera nyfikna på.
Tänk att det är ungefär 300 miljoner kineser som beräknas årligen ge sig ut i världen. En hel del av dessa kan sannolikt lockas till Sverige, med klokt utformade marknadsförings- och besökskoncept.
Helt klart är dock att våra ekologiska jord- och skogsbruk, vår svenska välfärd och offentliga sektors välfärdstjänster är intressanta ting för många utländska besökare.
Japaner har under många år besökt och studerat vår äldreomsorg. Och efter den japanske premiärministerns besök i Sverige nyligen är det sannolikt nu vår offentliga barnomsorgs tur att ta emot växande, utländska besöksgrupper.

Miljövård och trafiksäkerhet
Från Japan, Tyskland, Italien (med en ny och progressivare regering Prodi som börjar intressera sig för familjepolitik) och många andra länder. Svensk renhållning, energiomställning, miljövårdarbete och trafiksäkerhet är andra exempel på studieobjekt som EU-Europa och andra visar ökat intresse för.
Sammantaget innebär det här att det rimligen borde finnas mycket att vinna på att se till att insatserna nu också får en starkare regional och lokal förankring.
På vissa håll fungerar samhällets och näringslivets insatser redan mycket bra ihop. På åter andra håll behöver mer göras i den vägen.
För att nå goda resultat på några års sikt gäller det att bli ännu bättre på att samordna de resurser som finns om besöksnäringens idag runt 127 000 helårsarbeten ska kunna bli ännu många fler.
De objektiva förutsättningarna för detta finns i vårt land - bara vi förmår "förädla" och lyfta fram dem på rätt sätt.