Beslut utan politisk förankring

Politik2012-11-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

 ”Eftersom kopplingen mellan mål, insats och effekt kan vara svår att följa är det extra viktigt med noggranna behovsinventeringar och program för skydd både för kommunerna, länsstyrelserna och Naturvårdsverket”.

”Den absolut avgörande faktorn är den politiska viljan(---). Det innebär att alla insatser som görs på statlig nivå för att stödja kommunerna är underordnade den politiska viljan i den enskilda kommunen”.

Detta är utdrag ur Naturvårdsverkets rapport ”Att satsa på lokalt naturskydd. En utvärdering av kommunernas arbete med skydd av natur”.

Jag tolkar det som att staten markerar vikten av politisk förankring när kommuner vill skapa nya reservat, eftersom det just handlar om politiska avvägningar. Att det finns en bred politisk förankring bakom beslutet som ju är bestående, permanent.

En annan statlig myndighet, Lantmäteriet, avstyrker tämligen bestämt planerna på att göra reservat av Södra Hällarna: ”Myndigheten finner det därför onödigt och olyckligt att nu för all framtid omöjliggöra bebyggelse inom området. Man vet inte vad Visbys utveckling i framtiden kan ställa för krav. Med lämplig planering borde natur/park och bebyggelse kunna komplettera varandras motsatser”.

Hur mycket underlag och konsekvensanalyser finns bakom beslutet att göra reservat av Södra Hällarna?

Att det är Miljöpartiets fråga i det rödgröna samarbetet är ingen större hemlighet. Vänsterpartiet har också talat för reservatsbildningen men att Socialdemokraterna helhjärtat skulle stå bakom beslutet är svårare att tro med tanke på partiets tidigare inställning.

När regionfullmäktige i dag ska besluta i frågan är det alltså med en politisk förankring i två partier: Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

De har tillsammans 13 av 71 mandat i fullmäktige. Församlingens största parti med 24 mandat, Socialdemokraterna, kommer sannolikt att rösta med förslaget efter överenskommelsen inom den rödgröna alliansen.

37-34 är bara det en bräcklig majoritet att fatta ett så bestående och stort beslut på, nu handlar det snarare om 13 mot 58 och med Lantmäteriets bestämda avrådande i ryggen.

Jag hoppas att det känns rätt och riktigt för alla som röstar i dag, för Gotlands bästa måste gå före partipolitiska överenskommelser.

Budgeten i stort är man i stort sett överens om, skillnaderna är marginella även om de olika blocken försöker göra vad de kan för att beskriva en annan bild med stora skillnader.

Men det är också lätt att vara överens om budgetramar. Om dessa inte följs spelar det ingen roll hur överens man än är.

Åke Svensson talar inte mycket om det egna ansvaret utan drömmer om valet 2014 som han hoppas ska leda till maktskifte i regeringen.

Det duger inte.