Det ser inte bra ut för Alliansen i opinionsmätningarna. Moderaterna verkar så uppgivna att de redan nu bestämt sig för att störta sig på svärdet.
Ta Ekots lördagsintervju, till exempel. Där talade finansminister Anders Borg om de skatter han vill höja. Nämligen skatterna på bilar, alkohol, snus och cigaretter. Och extrapengarna ska satsas på skolan.
Ja, man kan ju inte anklaga honom för lättköpt populism i alla fall. Men är det bra politik?
Tja, skattehöjningar på cigaretter kan väl beskrivas som en folkhälsosatsning. Eller som en satsning på att utveckla den organiserade brottsligheten, som kan tjäna grova pengar på att sälja smuggelcigaretter till nikotinister landet över.
Skattehöjningen på snus? Det är en skatteökning på cigaretternas mindre hälsovådliga alternativ. Vilket kan omräknas i förlorade liv.
Alkoholskattehöjning? Ännu en passning till den organiserade brottsligheten.
Och skolan? Tja, den är ett värdigt ändamål. Men resursbrist är i grunden inte skolans problem. Den svenska skolan har redan större resurser än i de flesta andra jämförbara länder. Fler satsade kronor kan uppenbarligen inte omedelbart omsättas i mer kunskap för eleverna.
Dessutom öppnade Borg också för kvotering till börsbolagens styrelser.
Vad är detta? Siktar finansministern på att få behålla jobbet även om det blir en rödgrön regering efter valet?
I går talade både statsminister Fredrik Reinfeldt och Anders Borg på ett presseminarium. Budskapet var optimistiskt och kärvt på samma gång. Det ser ljusare ut för svensk ekonomi. Men det gör också att fokus måste skifta för den ekonomiska politiken, från stimulans till balans. Så det blir inga skattesänkningar. Inte under 2015 eller 2016. Ja, troligen inte under hela mandatperioden. Skatterna kan till och med komma att höjas.
Det är inte länge sedan regeringspartierna tog ännu ett steg med jobbskatteavdragen och de slogs i höstas för högre brytpunkt för den statliga inkomstbeskattningen. Men det som var rätt då är tydligen fel nu.
Nog får man ett intryck av desperation. Skattesänkningar gav inget utbyte i opinionsmätningarna, så nu satsar man på motsatsen istället. Det finns ett så rikt utbud av handlingsalternativ, när övertygelserna inte är så starka.
Efter gårdagens presseminarium var det många som trodde att Moderaternas omsvängning är ett försök att vrida ett vapen ur Socialdemokraternas händer. Men inte är det genom att flytta sig ännu närmare de rödgröna, som regeringspartierna kan häva sig ur det uppkomna underläget.