LIBERAL KOMMENTAR
Vi är alla i behov av trygghet. Det kan vara yttre trygghet och inre trygghet. Den yttre tryggheten kan omfatta frågan ”Har vi en försvarsmakt och en polismyndighet som vi kan lita på och som kan försvara medborgarna och landet?”. En fråga som man kanske ställer sig i dagens Ukraina. Den inre tryggheten kan vara som ”Känner jag mig trygg i skolan så att jag kan koncentrera mig på skolarbetet utan att vara rädd för att bli mobbad på rasten?”. Eller kan jag gå ut ensam en kväll där gatubelysningen är eftersatt utan att känna rädsla? En tredjedel av alla kvinnor svarar nej på den frågan.
För några år sedan föreslogs att man skulle korta ner gatubelysningen i Visby ett antal timmar per natt – för att spara pengar. Förslaget blev inte mer än det för protesterna blev starka. Allt ifrån nattarbetande tidningsbud till nattflanörer – läs gäster på väg hem från stadens krogar. Det starkaste skälet till att förslaget inte blev av var att det minskade tryggheten.
Men på landsbygden kan man släcka ner! I Stånga ledde en felanmälan till att ett antal gatlysen plockades bort i stället för att ersättas. I Vänge var man i samma situation som i Stånga. Men där tog man saken i egna händer. Med hjälp av EU:s Leader-stöd för landsbygdsutveckling finns det på nytt ljus under dygnets mörka timmar i Bjärges. Ett ljus som är energisnålt, hållbart och miljövänligt. Allt tack vare ett antal energirika personer (där sparades det inte på energin) som hade förmåga och ork att tränga igenom EU:s regelverk. Allt för bygdens bästa.
För att uppmärksamma frågan om risken för en mörkare landsbygd gjorde Folkpartiet liberalerna på Gotland ett uttalande vid årsmötet den 22 februari.
”Från FP på Gotland ser vi med oro på hur gatubelysningen på landsbygden släcks ner. Trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafiken bygger på nollvisionen – att ingen människa dödas eller skadas allvarligt i trafiken. När nu Trafikverket håller på med att utreda om gatubelysningar i framtiden, ta då ansvaret som väghållare även för dem som bor på landsbygden!”.
Detta är någonting som även beslutsfattarna i Region Gotland behöver ta till sig!
Skolelever ska inte bara vara trygga i skolan de ska även vara trygga till och från skolan oavsett var de bor. Vissa föräldrar försöker lösa detta genom att skjutsa sina barn till skolan så att de kan släppas av vid skolgården. Bara det en trafikfara med många barn och många bilar som kanske körs av stressade föräldrar. Tryggt?
Kan vi erbjuda en miljö där föräldrarna tillåter att eleverna själva tar sig till skolan får eleverna möjlighet till social samvaro och möjligheter att upptäcka många spännande saker. Ett lärande utanför klassrummets väggar. Detta visar senare forskning på.
Den gamla uppmaningen till barnen att ”Akta huvudet” har i dag ersatts av att ”Glöm inte hjälmen”. Båda uppmaningarna kanske behövs och är bra, inte minst sett ur ett liberalt perspektiv.