Behöver alliansens bror fyra procent?

Står enade. Men också på egna ben.Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Står enade. Men också på egna ben.Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Politik2010-08-31 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I de senaste Sifomätningarna har samtliga Allianspartier ett säkerhetsavstånd till fyraprocentsspärren.
Det hindrar inte att jag fortfarande anser att det hade varit en bra idé om de fyra borgerliga partierna bildat en valallians i riksdagsvalet. Då hade väljarna rätt upp och ner kunnat rösta på alliansen, och vi hade helt sluppit ängslas över att spärren skulle spela oss ett spratt.

Vänsterpartiets existens har genom åren skyddats av "kamrat fyra procent". Så har åtminstone många uppfattat det. Hur är det med väljarnas beredskap att rösta på det "näst bästa" partiet av taktiska skäl?
Jodå, kamratligheten existerar. (Eller ska man i borgerlighetens fall tala om "broder fyra procent"?) I en debattartikel i Dagens Nyheter i söndags skrev Alf Sjöström och Arne Modig, från opinionsinstitutet Novus, i ämnet. De har frågat väljarna och funnit att fyra av tio kan tänka sig att stödrösta av taktiska skäl. Ja, bland Moderaternas väljare kan två av tio "absolut" tänka sig att stödrösta på ett annat parti.

Det är inte ett överraskande resultat. Alliansamarbetet är tätt och regeringsfrågan är oerhört viktig. Om Alliansen riskerar att tappa en valseger på grund av riksdagsspärren, så är det klart att många väljare är beredda att minska den risken.

För en liten riksdagsvalkrets som Gotland kan stödröstande få konsekvenser som väljarna inte har tänkt sig.
Om exempelvis moderater på Gotland stödröstar på ett parti med svagt opinionsstöd, som Centerpartiet, så kan det leda till att valkretsens riksdagsmandat tillfaller det hjälpta partiet.

I ett extremfall, som i och för sig ter sig osannolikt med Socialdemokraternas låga opinionsstöd, så kan röstsplittring inom borgerligheten genom stödröstande leda till att Socialdemokraterna blir mer än dubbelt så stora på Gotland som största borgerliga parti. Då tillfaller båda riksdagsmandaten Socialdemokraterna. Hu.

Skönt är därför att konstatera att samliga Allianspartier, för tredje mätningen i rad, låg över fem procent i söndags Sifoundersökning. Där noterade för övrigt Alliansen totalt 50,0 procent och de rödgröna 43,3 procent.
Det verkar som om borgerliga väljare kan ta risken att rösta på de partier de faktiskt sympatiserar mest med.