Det är bra att eldsjälarna bakom Gotlandsupproret inte tappat gnistan. I de formella samtalen mellan staten och regionen pågår självklart en diskussion även om vi vanliga inte hör så mycket av densamma.
Tyvärr tror jag att de flesta av oss inte tror annat än att man från staten diskuterar olika mindre dåliga alternativ och inte så många bra eller bästa möjliga lösningar. Budskapet från regeringen är nämligen inte ändrat även om Trafikverket avbrutit upphandlingen: det blir inte mer pengar än i dag. Redan där är alltså själva utgångspunkten en försämring eftersom trafikens kostnader inte lär ligga kvar på oförändrad nivå.
Här på ön florerar olika åsikter om hur Gotland borde agera och vilka krav som ska drivas hårdast. Återigen är det läge för en påminnelse att ingen annan del av landet (mig veterligt) ställs inför krav att prioritera infrastrukturen där utgångspunkten är försämringar.
Staten har öppnat för direktupphandling med Destination Gotland för att slippa en kostsam och tidskrävande upphandling där inga anbud kommer in.
Samtidigt är en konkurrerande sommartrafik med lågprisprofil på väg att byggas upp mellan Visby och Västervik.
Med detta i åtanke är det svårt att tro att det är en slump att Rederi AB Gotland nu ser till att få egen makt över den infrastruktur i Visby som behövs för att kunna bedriva trafik i jämlik konkurrens.
Bokningsportalen som man för inte så länge sedan ville bredda med nya ägare, Gotland Promotion, har nu tagits över helt av Gotlandsbolaget. I dagarna ska regionstyrelsen bestämma om försäljning av sin andel i Gotlands Stuveribolag och frågan om hamnen i Kappelshamn är åter i ropet där Gotlandsbolaget sedan många år tillbaka varit lovade att köpa anläggningen.
Gotlandsbolaget har genom Destination Gotland medverkat till en fantastisk utveckling av färjetrafiken. Självklart ser man om sitt hus nu när en konkurrent om sommarens godbitstrafik verkar bli mer än bara lösa planer.
Region Gotland har dock ett helt annat intresse att bevaka, bland annat att kunna erbjuda service för andra operatörer som kan tänkas dyka upp. Hamnen i Kappelshamn har man i många år låtit förfalla tills man till slut utgick från att ingen vill ha den när man ville sälja den.
Ett av alternativen är nu att behålla hamnen i egen ägo för att bland annat ha en reservhamn. De aktörer som anmält intresse för hamnen har man inte tagit på allvar och om detta varit en riktigt bedömning vet bara de inblandade.
Men med tanke på osäkerheten för kommunikationerna till och från Gotland och att Gotlandsbolaget ser om sitt hus tycker jag det finns tillräckligt fog för att tänka över försäljningen av Kappelshamns hamn och sina aktier i stuveribolaget några varv till.