Begränsa alkoköpen

Förslaget om gårdsförsäljning kan slå sönder den svenska framgångsrika restriktiva alkoholpolitiken med Systembolagets kvalitetsvaror.

Förslaget om gårdsförsäljning kan slå sönder den svenska framgångsrika restriktiva alkoholpolitiken med Systembolagets kvalitetsvaror.

Foto: FREDRIK PERSSON

Politik2010-12-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Utredningen om gårdsförsäljning har gått långt utanför sitt uppdrag och lagt förslag som innebär att många butiker i tätorter kan växa fram och krossa Systembolagets monopol. Det handlar inte om gårdsförsäljning av egenproducerat vin, öl eller sprit. Det handlar nu om att öppna för etablering av hur många alkobutiker som helst, som har ett brett sortiment och som kommer att slå sönder vår restriktiva alkoholpolitik, som gör att vi i Sverige har den lägsta alkoholkonsumtionen inom EU.

Om utredningsförslaget skulle genomföras, så öppnar det för massor av privata alkoholbutiker. Det blir inte gårdsförsäljning, utan butiksförsäljning av massor av sorter av vin, öl eller sprit. Det politiska motståndet mot detta sönderslående av den svenska restriktiva alkoholpolitiken är stort. Det är egentligen bara Moderaterna och Centerpartiet som är för. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna är starkt emot.

Gotländska riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S) tycker inte om förslaget. Han anser det vara vilseledande marknadsföring att kalla det gårdsförsäljning. Han vill liksom många andra riksdagsledamöter att förslaget läggs åt sidan. Folkpartiets Carl B Hamilton tycker det är helt fel väg att gå. Han värnar om den restriktiva alkoholpolitiken och Systembolagets monopol. I undersökningar får Systembolagets uppdrag stöd av 66 procent av befolkningen. Hamilton varnar för att om det blir tillåtet med alkoholförsäljning i specialbutiker, så ökar konsumtionen och därmed alkoholskadorna. Över hälften av all kvinnomisshandel sker av män som är berusade.

Hela utredningens resultat visar att lobbyarbetet från alkoholproducenterna har varit framgångsrikt. Blir utredningsförslaget verklighet kan de stora alkoholproducenterna öppna butiker runt om på Gotland och sälja vin och sprit. Superiet på Gotland skulle öka och därmed alkoholskadorna som ger fler dödsfall, våldbrott, rattfylleribrott och sjukdagar.

Gotlands näringsliv eller de vanliga gotlänningarna har inget att vinna på att vi får fler butiker att köpa alkohol i. Ett dåligt förslag för folkhälsan och samhällsekonomin ska inte genomföras. Det är smartare att värna om vår svenska restriktiva alkoholpolitik.