Inom äldreomsorgen kan man välja mellan kommunal och privat utförare både vad gäller hemtjänst och särskilt boende för äldre. När det gäller särskilt boende, så är det nog inte många som står i en verklig valsituation mellan privat och kommunal utförare.
Men när det gäller hemtjänst kan det verkligen bli ett aktivt val. När biståndsbeslutet tas så erbjuds de äldre att välja mellan kommunal och privat utförare av hemtjänst. När det gäller hemtjänsten får privat och kommunal utförare samma ersättning per timme omsorg. Där handlar de inte om anbud från vårdgivare som ges till den som tar minst betalt av kommunen, som när särskilt boende för äldre privatiseras.
För att stärka de äldres valfrihet och ge dem största möjliga information om hemtjänstutförarna, så kommer nu Umeå kommun att kräva att de privata hemtjänstutförarna redovisar vad de gör med vinsten i sina företag.
Det handla om konsumentupplysning, menar ordförande i socialnämnden i Umeå, Eva Andersson (S). Efter Carema-skandalen får hon många frågor från äldre och anhöriga och därför ser hon det motiverat att brukarna skall kunna göra ett rationellt val på grund av bästa möjliga information om vårdkvalitet, värderingsgrund, personaltäthet, men också hur företagen använder sina vinster.
Grunden på en marknad är att konsumenterna utifrån bästa möjliga information gör rationella ekonomiska val. Då är vinsthanteringen en valfrihetsfråga av vikt för brukarna. De måste få ta ställning till om de vill anlita att lokalt företag, ett kooperativ, kommunens hemtjänst eller ett multinationellt företag som sätter vinster i skatteparadis.
Jag tycker detta förhållningssätt från en socialdemokratisk kommunpolitiker är helt rätt. När företag agerar inom den sociala sektorn i kommunen är det viktigt med upplysningen om vinstens användning. Lika viktigt som att omsorgen håller god kvalitet och de äldre ges värdig omsorg av ett litet antal personer. Vore det något för gotländska socialnämndsordförande Hanna Westerén att fundera på?
Vinstens uppkomst och hur den används har betydelse för äldreomsorgen inom den offentliga sektorn. Det blir bättre valfrihet om brukarna får den informationen också.