Bättre omdöme ger ljusare statistik
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Dagens bilar är mycket tekniskt fulländade och ofta i bra kondition. Det är därför sällan man vid olyckor kan peka på tekniska fel som olycksorsak. Vägarna förbättras också ständigt, men tyvärr ökar då också farterna till ibland långt över det tillåtna. Sträckan mellan Roma och Visby är bland de bästa vi har på Gotland, men också bland de mest olycksdrabbade. Med bättre bilar och säkrare vägar borde olyckstalen sjunka betydligt snabbare än de gör.
Vad orsakerna till denna motsägelsefulla statistik kan vara är svårt att peka på. En kan man förmodligen finna hos förarna och det ökade aggressiva körsättet i kombination med dåligt omdöme och för höga hastigheter. Samarbete i trafiken är dessutom ett honnörsord som håller på att försvinna. När man till exempel ser en del motorcyklister dåna fram på gator och vägar i farter långt, långt över det tillåtna kan man lätt konstatera att omdömet brister och attityderna måste förändras.
Desto högre farten är, desto kortare blir reaktionstiden och därmed minskar möjligheten att hinna reda ut en oförutsedd händelse. Denna kan bestå av plötsligt uppdykande vilt på vägen, möte med annan trafikant som gör en omdömeslös omkörning, hastig inbromsning av framförvarande fordon med mera. Därför måste mer kraft sättas in för att förbättra attityder och omdöme hos alla trafikanter och en väg kan vara att ytterligare utöka körkortsutbildningen med just dessa frågor.
Men det är inte bara trafikskolor och myndigheter som har ett ansvar att fostra morgondagens förare. Det har vi alla genom att uppträda som omdömesgilla förare och goda förebilder. Förhoppningsvis kommer detta i framtiden att resultera i en betydligt ljusare olycksstatistik än dagens.